Русия днес съобщи за ожесточени боеве на три места по фронтовата линия в Украйна, ден след като прие африканска мирна мисия, която не успя да предизвика ентусиазъм нито в Москва, нито в Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представител на назначените от Русия власти каза, че украинските сили са превзели селището Пятихатки в Запорожка област и се окопават там, под огъня на руската артилерия.

"Вълнообразните" офанзиви на врага, въпреки огромните загуби, дадоха своя резултат", заяви той в социалната мрежа Телеграм.

Украйна започна контраофанзива по-рано този месец, за да си върне контрола върху територии, завладени от руските сили.

Руското министерство на отбраната не спомена Пятихатки в ежедневната си сводка, в която съобщи, че силите му са отблъснали украински атаки на три участъка от дългата 1000 километра фронтова линия. В отделно съобщение на войсковата групировка "Изток" на руската армия се казва, че Украйна не е успяла да превземе селището.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди информацията за обстановката на фронта от независими източници.

Засега няма коментар от страна на Украйна, която миналата седмица каза, че е превзела друго селище наблизо - Лобковое, както и редица селища източно от него. Украински официални представители са наложили информационно затъмнение, за да за подпомогнат оперативната сигурност, но твърдят, че Русия е понесла много по-големи загуби от Украйна.

Служител от регионалните власти каза, че украинските сили са унищожили голям руски склад за боеприпаси в окупираната Херсонска област.

 

Според британското разузнаване най-ожесточените боеве се водят в югоизточната Запорожка област, около Бахмут и в Донецка област.

Руският президент Владимир Путин, който рядко коментира хода на войната, даде две необчиайно подробни интервюта миналата седмица, в които иронизира украинската офанзива и каза, че силите на Киев "нямат шанс", въпреки че наскоро са получили нови западни танкове.

Коментарите му изглежда са имали за цел да успокоят руснаците в критичен момент на продължаващия от почти 16 месеца конфликт, когато Украйна се опитва да преодолее продължаващата от месеци безизходица на фронта и да си възвърне контрола над територията, която остава под руски контрол, посочва Ройтерс.

Междувременно еврокомисарят, отговарящ за промишлеността, Тиери Бретон каза, че Европейският съюз ускорява доставките на оръжие за Украйна в подкрепа на контраофанзивата на страната срещу руските сили. 

"Ще увеличим усилията си за доставка на оръжия и боеприпаси - това е война с висока интензивност, в която те играят решаваща роля", заяви Бретон в интервю за френския ежедневник "Паризиен" във връзка с обещанието за доставка на милион големокалибрени боеприпаси през следващите 12 месеца.

"Подготвяме се войната да продължи още няколко месеца или дори по-дълго", добави еврокомисарят.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова миналия четвъртък съюзниците на Киев да положат всички усилия, за да да осигурят повече оръжия и боеприпаси.

Мисията на африканските лидери

Делегацията на африкански лидери призова Владимир Путин да започне мирни преговори с Украйна по време на среща с руския лидер в Санкт Петербург вчера.

"Бихме искали да Ви приканим да започнете преговори с Украйна", каза пред Путин Азали Асумани, президентът на Коморските острови и ротационен председател на Африканския съюз, според руската агенция Интерфакс.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви: "Убедени сме, че е дошло времето двете страни да започнат преговори и да прекратят тази война".

Делегацията включи представители на Египет, Сенегал, Замбия, Република Конго и Уганда, като обяви, че е изработила план от 10 точки като част от мирната си инициатива.

Разбра се, че африканските лидери не са предавали никакво послание на Путин от украинския му колега Володимир Зеленски.