От много къщи в региона на Източна Украйна са останали само развалини. Представители на украинската армия развеждат журналисти от световните медии из малките села на южната и източна част на страната, се казва в репортаж на обществено-правната германска медия АРД. Едва от няколко дни тези места са отново в украински ръце, но украинците държат да ги покажат.

Контраофанзивата напредва бавно?

Контраофанзивата на украинските войски обаче напредва бавно, отбелязва германската медия и цитира различни оценки на експерти за актуалната ситуация на фронта. Една от тях е твърде оптимистична - тя е на бившия главнокомандващ на американските войски в Европа Бен Ходжис. Той смята, че Украйна може да си върне дори полуостров Крим - и то още това лято. Ако Западът достави на Киев необходимите оръжия.

Много наблюдатели са обаче значително по-скептични, коментира медията. В едно те са, все пак, убедени: че започналото украинско контранастъпление би могло да сложи решаващ отпечатък върху по-нататъшния ход на войната.

По официални данни украинската армия е успяла да си възвърне близо 100 квадратни километра в южната и източна част на страната - а това е съвсем малка част от окупираните от Русия украински територии.

Сериозна руска съпротива и ожесточени сражения

Западни военни експерти смятат, че е още твърде рано да се оценява успехът на контраофанзивата. Сходно мнение споделя пред MDR и германският о.з. генерал Ерхард Бюлер. Той обаче твърди, че не бива украинското контранастъпление да се оценява като разочароващо и прекалено бавно - първо, защото е още много рано да се правят окончателни оценки, и второ - защото руснаците оказват силна съпротива.

Същото казва и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили. Той очаква тежки сражения и добавя, че операцията може да отнеме повече време и да излезе "твърде скъпа".

Дълга подготовка, малки успехи?

Руските войски имаха достатъчно време да се подготвят за украинското настъпление - включително, защото Западът дълго време се колебаеше дали да даде танкове на Киев, критикува действията на съюзниците военният експерт Нико Ланге от Мюнхенската конференция по сигурността. Пред АРД той казва, че руснаците са използвали това време, за да изградят комплексни отбранителни линии, да поставят мини и да укрепят отбранителните си позиции.

С оглед на тези трудности украинската офанзива протича успешно, казва украинският офицер от запаса Олексий Хетман. По думите му "дори напредък от няколкостотин метра е вече успех". Хетман смята, че когато бъде пробита отбранителната линия на руснаците, всичко ще тръгне по-бързо.

Много други наблюдатели обаче предупреждават, че този момент е все още твърде далеч. "Подобна атака срещу добре изградена и подготвена отбрана не е лишена от риск", казва и генерал Ерхард Бюлер. "Руските войски са показали, че могат успешно да се отбраняват, да спират атаките и след това да контраатакуват", казва той. Думите му се потвърждават и от украински войник, който казва пред агенция Франс прес следното: "Разчистването на района отне два дни, защото имаше много убежища и проходи. За нашите момчета беше много трудно да прогонят руснаците оттук".

Украински офицер, който е край фронтовата линия в Бахмут, предупреди да не се свързва продължаващата украинска контраофанзива с очакванията за край на войната. "Дотогава има още много време", заяви подполковник Серхий Осачук пред германската Медийна мрежа (RND).

Ако сравним войната в Украйна с Първата световна война, "то ние сме в 1916 г., а не по-нататък", казва историкът с докторска степен. Известно е, че Първата световна война след това продължава още две години.

"Трябва да поемем контрол над въздушното пространство"

Руските бойни хеликоптери, изтребители и бойни дронове си остават огромно предизвикателство за украинците. Именно тази техника вероятно е направила възможни първите документирани руски атаки срещу западни бойни танкове. А руските медии не пропускат да използват тези снимки за пропагандни цели, за да покажат болезнените загуби на украинската страна.

"Трябва да поемем контрол над въздушното си пространство", казва майорът от запаса Олексий Хетман, цитиран от АРД. Ако украинските части са защитени от въздуха, това ще им осигури допълнителни възможности, уверява той. За това обаче Украйна се нуждае от съвременни изтребители. Сега противовъздушната отбрана е ангажирана със защитата на украинските градове от руските ракети и не може да бъде използвана да пази войските на фронта, разяснява пред АРД експертът Нико Ланге.

Каква е ситуацията на фронта?

За действителното положение на фронта се знае твърде малко, също и за броя на жертвите от двете страни - тези неща за момента не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Наблюдателите предполагат, че новините достигат до обществеността със закъснение от няколко дни. Освен това има основание да се смята, че сегашните украински атаки може да са само за заблуда на противника. "Най-голямата загадка за руснаците в момента е къде ще бъде нанесен основният удар срещу тях", казва пред АРД Олексий Хетман.

Цената, която се плаща за тази война, се вижда най-добре в болниците, където постъпват млади мъже с откъснати крайници, тежки изгаряния и дълбоки рани от шрапнели. "Не разполагаме с достатъчно артилерия. Фронтът е много дълъг. Навсякъде, където се опитваме да атакуваме, те ни чакат с артилерията си", казва пред швейцарската телевизия украински военен лекар.

Материалът е публикуван в DW