Руската противовъздушна отбрана през нощта свали пет обекта, които властите описват като украински балони, съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от Асошиейтед прес и БТА. Това става, докато двете воюващи страни продължават да си нанасят удари на далечни разстояния като част от война на изтощение, отбелязва агенцията.

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за секретните балони, за които руските власти и медии съобщават, че наблюдават над бойното поле през последните седмици. Украинските военни въвеждат иновации от началото на войната през февруари 2022 г., като адаптираха дронове за по-широка употреба срещу по-значителните сили на Кремъл.

Според руските информационни агенции украинските балони са оборудвани с джипиес модул и носят експлозиви. Твърди се, че те са по-трудни за засичане и могат да носят по-голям товар от по-малките дронове. Засега не е ясно дали са пълни с хелий или с горещ въздух или са друг тип балони.

Балоните не могат да маневрират във въздуха. Джипиес модулът вероятно се използва за координиране на освобождаването на експлозивите, ако балонът се носи над определен район, с цел да предизвикат паника на земята и да заблудят руската противовъздушна отбрана.

Три украински балона и един дрон са свалени над Воронежка област, която граничи с окупираната от Русия Луганска област в Украйна. Други два балона са прехванати над Белгородска област в Русия, близо до Украйна, съобщи руското министерство на отбраната.

Освен балоните, Русия съобщи, че през нощта е прехванала две украински тактически ракети, 19 ракети, изстреляни от установки за залпов огън, и 16 дрона.

Министерството на отбраната съобщи също, че три дрона са свалени над Ростовска област в Южна Русия.

Балоните, прехванати от руската ПВО по-рано тази седмица в Липецка и Курска област, са пренасяли мини, съобщиха руските информационни агенции.

Украйна все по-често започна да обстрелва руски военни бази и инфраструктура далече във вътрешността на Русия.

Киев освен това съобщи, че през нощта е свалил всичките 13 дрона "Шахед", изпратени от Русия.

Нов подозрителен дрон е бил забелязан да лети над румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану"

 Нов подозрителен дрон e бил открит от военните близо до румънската военна база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца, предава Диджи24 и отбелязва, че това е вторият подобен случай за последните дни. В понеделник (15 април) дронове бяха забелязани да кръжат над базата. Военни експерти не изключват възможността безпилотните летателни апарати да са извършвали шпионаж.

Според първоначалната информация става дума за малък цивилен дрон, който е бил вдигнат близо до летище "Михаил Когълничану". Военните радари са засекли летящия обект, но не се е наложило да го заглушат, тъй като дронът е бил свален след няколко минути.

Военните са изпратили ново уведомление до прокуратурата, след като в понеделник три цивилни дрона бяха засечени в близост до военната база, където е забранено да се издига такава техника.