Във въздушното пространство над Украйна са засечени руски балони с ъглови рефлектори, съобщи говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат за в. "Украинска правда", предаде агенция УНИАН.

"Това са балони с ъглови рефлектори. Украинската ПВО следи радиолокационно тези въздушни цели, които се движат с ниска скорост. В украинското небе дежурят изтребители. Ситуацията е под контрол", увери Игнат.

Говорителят отбеляза, че такива балони могат да попаднат във въздушното пространство на съседни на Украйна държави, тъй като полетът им зависи от това накъде и с каква сила духа вятърът.

Както посочи Игнат, тези балони могат да са с различни размери, но трябва да са достатъчно големи, за да могат да повдигнат ъглов рефлектор. "Руските окупатори ги използват за разузнаване и за отвличане на вниманието на украинската ПВО", добави той.

На 4 февруари украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че руските военни са се опитали да се защитават от удари с ХАЙМАРС, извършвани от въоръжените сили на Украйна, с ъглови рефлектори, припомня БТА.

"Цялата територия в близост до Херсонския мост беше осеяна с десетки такива руски рефлектори. Врагът се опита да използва този анахронизъм, за да се защити от... ХАЙМАРС", каза тогава министърът.