Френският външен министър и министърът на въоръжените сили ще се опитат утре в Москва да изградят база за "доверие" с Русия, без да проявяват "наивност", включително що се отнася до украинския конфликт. Това заяви днес първият дипломат на Франция Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес и БТА.

Президентът Еманюел Макрон изрази желание "да се опитаме да преминем от кажи-речи пълно недоверие към известно доверие. Тъкмо това ще се опитаме да направим с (министъра на въоръжените сили) Флоранс Парли утре в Москва", обясни Льо Дриан в радиопредаване.

Двамата министри ще преговарят с колегите си във формат "2 + 2" в рамките на междуправителствен диалог - за пръв път, откакто Москва анексира Крим през 2014 г., което отново потопи света в атмосферата на студената война, отбелязва АФП.

"Знаем, че това ще трае дълго. Заминаваме там без наивност", подчерта външният министър, запитан за тревогата от подобна стъпка сред партньорите на Франция - от САЩ до източноевропейските страни.

Шефът на Пентагона Марк Еспър предупреди вчера при посещение в Париж за "пагубното влияние на Русия върху (европейския) континент", "целящо да отслаби НАТО".

"Известни са нашите разногласия (с Русия), но може би ще успеем да рестартираме някои споразумения, борбата с тероризма, сътрудничеството в космоса, засилването на икономическите връзки, засилването на връзките между гражданските общества, съвместното управление на кризи", скицира намеренията Жан-Ив Льо Дриан.

Ще бъдат естествено засегнати и кризите в Украйна, Либия, Сирия, ядрената програма на Иран и големите стратегически предизвикателства с оглед ситуацията около договорите за контрол над въоръженията.

В Украйна "според мен има възможност, отворена врата, за да започне напредък към уреждане на конфликта", изтъкна Льо Дриан, след като вчера 70 затворници бяха разменени между Киев и Москва. Но подчерта, че засега не става и дума за вдигане на санкциите срещу Москва.

"Процесът от Минск, в нормандски формат, що се отнася до осъществяването му, трябва да напредне, за да има възможност за стабилизиране в Украйна, тогава санкциите ще може постепенно да бъдат преразгледани, но за момента не сме стигнали до това", увери той.

Междувременно днес президентите на Русия и Франция - Владимир Путин и Еманюел Макрон, проведоха телефонен разговор, в който дадоха положителна оценка на обмена на задържани лица между Руската федерация и Украйна.

Путин обърна внимание на необходимостта Киев да изпълни споразуменията, постигнати в Париж и Берлин през 2015-2016 г.

Двамата президенти се застъпиха за обединяване на сили за запазване на Иранската ядрената сделка.

Държавните ръководители на двете страни потвърдиха намеренията да продължат конструктивната съвместна работа в нормандския формат, заявиха от пресслужбата на Кремъл.