Русия е предупредила Армения, че ще има "сериозни последствия", ако Ереван приеме юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест срещу президента Владимир Путин, съобщи вчера Ройтерс, като се позовава на РИА "Новости".

МНС издаде заповедта този месец, като обвини Путин в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление. Кремъл осъди решението, определяйки го като политическо и заяви, че то няма сила.

Армения е традиционен съюзник на Русия, но връзките им се обтегнаха след началото на руското нашествие в Украйна. Ереван се приближава към присъединяване към Римския статут, което би поставило страната под юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС).

РИА "Новости" цитира източник от руското външно министерство, който заявява, че Москва смята плановете на Армения за присъединяване към МНС за "неприемливи". Русия е предупредила, че ако арменските власти продължат да следват този план, който трябва да бъде одобрен от арменския парламент и Конституционния съд, това ще доведе до "изключително негативни последствия".

Миналия септември Русия струпа допълнително въоръжение във военната си база "Гюмри" (Гюмри е вторият по големина град в Армения.), след като двете страни подписаха протокол за удължаване до 2044 година на договора за базата. Числеността на военното поделение е 5000 души, снабдено е със зенитно-ракетни комплекси С-300, изтребители и хеликоптери.

Русия разположи и 2000 миротворци по фронтовата линия в Карабах (Арцах, както наричат територията арменцките).

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предложи миналата седмица да се изготвят изменения в законодателството, които да забранят всякаква дейност на Международния наказателен съд на територията на Русия.

"Необходимо е да се изготвят изменения в законодателството, забраняващи всякаква дейност на МНС на територията на нашата страна, и да се въведе отговорност за улесняване и подпомагане на МНС", каза Володин.