Руското министерство на отбраната съобщи днес, че е наредило да бъдат поставени хиляди войници под двуседмична карантина, след като бе отменен големият парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата заради коронавируса, съобщи Ройтерс, цитирана БТА.

До 15 000 военни трябваше да вземат участие заедно с бойна техника в парада на 9 май за отбелязване на 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз във Втората световна война. Но на президента Владимир Путин се наложи да отложи честванията за по-късна неуточнена дата.

Всички войници, взели участие в репетициите за парада по-рано този месец, ще бъдат поставени под изолация за две седмици, съобщи телевизионният канал на министерството "Звезда".

Министерството не каза дали карантината е само от съображения за сигурност, или има случаи на заразени военни.

Броят на заразените с коронавируса в Русия се увеличи с 4268 за последното денонощие и вече съставлява 47 121 във всички райони на страната. Това е ръст от 10 процента. Починалите за деня са 44, а от началото на епидемията - 405, съобщи междувременно националният оперативен щаб за борба с болестта, цитиран от ТАСС.

Отбелязва се, че 1935 от новите случаи (45,3 процента) са квалифицирани като контактни, които нямат симптоми, а останалите са привнесени от пътуващи хора. Близо половината от новите случаи - 2026, са регистрирани в Москва, където до момента има заразени 26 352-ма души общо.

Оздравелите до момента в цяла Русия са 3446. В Москва около 60 от оздравелите пациенти са станали донори на плазма, която да се използва за неговото лечение, предаде ТАСС. Донор на плазма може да стане всеки човек на възраст от 18 до 55 години, преболедувал коронавирусната инфекция и не страдащ от хронически заболявания. У донорите трябва да има и отрицателни резултати на изследванията за ХИВ и хепатит Б и С.

В Санкт Петербург пък започна изплащането на компенсации на медицинските работници, заразили се новия коронавирус в резултат на оказване на помощ на болни от Ковид-19, предаде ТАСС.

В случай на зараза на медицински работник с коронавируса, той получава еднократна помощ в размер на 300 000 рубли. Ако заразата води до инвалидност, то той получава еднократна сума от 500 000 рубли. В случай на смърт, свързана с заразата с коронавируса, членове на семейството на медицинския работник, ще получат пропорционално еднократна сума в размер на 1 милион рубли.

Само в Санкт Петербург заразените са 137 медицински работници.