Организации на ветерани призоваха руския президент Владимир Путин да отложи заради коронавируса военния парад на 9 май, на който трябва да бъде отбелязана 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Призивът на тези организации към президента, изразен в писмо, е "да вземе това трудно, но правилно решение".

Засега събитието не е отменено въпреки изолацията, наложена на московчани с цел борба срещу разпространението на коронавируса.

Парадът на 9-и май е голямо патриотично мероприятие, което се ръководи от самия Путин. Очакваше се тази година празненствата да бъдат още по-големи заради юбилея, отбелязва АФП.

Ветераните призовават Путин "да организира военен парад на друга дата, когато съобразно епидемиологичната ситуация парадът няма да представлява заплаха" за участниците в него, а ще бъде истински празник, се казва в писмото, цитирано от руски медии.

Военни части вече репетират край Москва за традиционния парад на Червения площад, на който са обещали да присъстват чуждестранни лидери като президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Индия Нарендра Моди, отбеляза Дария Литвинова от Асошиейтед прес.

Провеждането на такова шоу сега, когато голяма част от Русия и света са в карантина с цел да се спре разпространението на вируса, изглежда не е възможно. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза миналата седмица, че не е взето решение дали то да бъде отложено, но добави, че властите обсъждат различни "варианти", един от които е то да се състои без ветераните - група, особено уязвима за вируса.

Песков добави, че Кремъл ще прояви разбиране, ако чуждестранни лидери решат да не дойдат заради пандемията, като отбеляза, че празненство ще има, дори да не е на 9 май, написа вчера Дария Литвинова.

Ветерани от Втората световна война по време на военния парад на Червения площад - 9 май 2019 г.

Снимка: AP/БТА

Преди появата на пандемията множество водещи световни политици бяха потвърдили, че ще присъстват.

Беларус също се готви да отбележи 9 май с военен парад. В страната не е въведена карантина.