Парадът на Червения площад в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над нацизма и шествието на т. нар. Безсмъртен полк ще се състоят тази година, щом отстъпи заплахата от коронавируса. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин на съвещание с националния Съвет за сигурност, предаде ТАСС и БТА.

"Ще принудим да отстъпи заплахата, с която се сблъскахме днес, и тогава задължително ще осъществим всички прояви, предвидени за 9 май. Ще го направим топло и тържествено, естествено през тази, 2020 година. Още повече, че цялата година е обявена за Година на паметта и славата", каза Путин.

Става дума за "тежък избор, защото датата 9 май е свещена за нас, а и животът на всеки човек е безценен", отбеляза руският президент.

"Но рисковете, свързани с епидемията, чийто пик няма да мине (до 9 май, бел. ТАСС), все още са извънредно високи и това не ми дава право да започна сега подготовка за парада и за други масови прояви", заключи Путин.

Московското кметство прецени днес, че мерките за изолация не се спазват достатъчно в руската столица - основното огнище на заболяването COVID-19 в страната - докато новите случаи на зараза с коронавируса, който го причинява, бележат рекорден ръст, предаде Франс прес.

"За нещастие положението не се подобрява - нашите сънародници ходят по улиците, разхождат се, отиват да спортуват, отиват в парковете, правят си барбекюта, заяви пред телевизия "Россия 24" Евгени Дачников от градската управа.

По думите му, откакто през уикенда 11-12 април са въведени засилени ограничения и са затворени всички предприятия и учреждения освен най-необходимите, са съставени 12 000 протокола за нарушение на правилата и са наложени глоби за общо 50 милиона рубли (близо 625 000 евро).

В началото на седмицата времето бе пролетно и Дачников изрази надежда студът и дъждовете, очаквани през идните дни, да убедят съгражданите му да си седят вкъщи.

12-милионният мегаполис въведе строга пропускателна система, за да следи спазването на самоизолацията до 1 май, но образувалите се опашки в метрото бяха несъвместими с правилата за социално дистанциране и пропуските бяха отменени до въвеждането на автоматизирани устройства за проверка на картите.

Разпространението на вируса в Русия е далеч от нивата в някои държави от Източна Европа, но страната и най-вече Москва се тревожи от напредването на епидемията, тъй като вече няколко дни се регистрира рекорден брой нови заразени.

Броят на новозаразените с коронавируса в Русия скочи с 3448 за последното денонощие и достигна 27 938, предава ТАСС. Това е увеличение с 14,1 процента.

Засегнати от заразата са вече 84 региона в страната. Оздравелите досега са 2304. За последния ден от болниците са изписани 318 души. Починалите са 232-ма. Повече от половината заразени - 16 146, са в Москва, и за последното денонощие те са се увеличили с 1370.

Повечето от новите заразени в руската столица са по-млади от 45 г., 35 на сто са от 46 до 65 г., а 14,5 на сто - над 65 г. Има и 5,5 на сто деца сред заразените.

От руския щаб уточниха, че всички заразени, както и контактувалите отблизо с тях лица, са под медицинско наблюдение.