Русия е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с ударите на САЩ и Великобритания по Йемен, съобщава ТАСС. Събирането на съвета е насрочено за 10.00 сутринта, местно време, което е късен следобед у нас.

По-рано Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за сигурността на корабоплаването в Червено море с искане за незабавно прекратяване на атаките срещу кораби. 11 държави гласуваха за документа. Русия, Алжир, Китай и Мозамбик се въздържаха. Инициативата беше на САЩ, а Русия предложи поправки на резолюцията, които бяха отхвърлени. Против тях гласуваха САЩ и Великобритания.

"Може би напрежението на международната сигурност е вече налице", коментира реакцията на Москва арабистът Владимир Чуков в студиото на БНТ. "Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на Саудитска арабия, че трябва да се направи всичко възможно да се успокоят страстите и да не се дестабилизира регионът", добави той.

Проф. Чуков припомни, че са осъществени поне 27 атаки от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран, срещу търговски кораби в Червено море от ноември на миналата година. Регионът е стратегически, защото през Баб ел Мандеб, наричан още Бабелмандебски проток, в югоизточния край на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан на ден се очаква да минават близо 60 кораба. "А годишно оттам минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от световната търговия", посочи Чуков.

Експертът коментира и положението в тази ситуация на пленените българи от отвлечения от хусите кораб "Галакси лийдър".

"Много ми се иска нашите момчета да се завърнат, но ме е страх, че с новата ситуация нещата ще се усложнят. Непредвидимо е как ще се развият събитията в региона", подчерта той.

Има опасност хусите да минират района на Червено море, предупреди още проф. Владимир Чуков, вече в ефира на Нова телевизия в коментар на началото на военните удари на САЩ и Великобритания по цели на йеменските бунтовници. Той очаква разширяване на международната операция в района на Червено море, Арабско море и Персийския залив.

"Това крайбрежие, което се контролира от бунтовниците, е много по-трудно достъпно за корабите на международната коалиция", заяви Чуков. "Това, което наблюдаваме, се очакваше. Хусите преминаха една червена линия", обобщи арабистът и определи ситуацията като тревожна. Проф. Чуков цитира данни, според които откакто хусите са започнали атаките си в района на Червено море, доходите на Суецкия канал са спаднали с 40%.

"Това е нещо безпрецедентно до този момент, така че след гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, трябваше да се очаква нещо подобно", коментира той. Според проф. Чуков посланието е много ясно не само към хусите, но и към Иран.

"Това много ясно го заявиха и Съединените щати, че за ситуацията в района се държат отговорни както местните йеменски бунтовници, те не са правителството на Йемен, има си легитимно йеменско правителство, докато те направиха преврат и превзеха голяма част от територията на Йемен - около 40%, основно по крайбрежието", заяви Чуков.

Според него международната общност е трябвало да реагира срещу действията на хусите още през 2015 г., когато е започнал техният бунт. Проф. Чуков заяви, че през изминалата атака на САЩ и Великобритания са ударени 12 стриктно подбрани цели - военноморски и военновъздушни бази.