Контейнеровозът "Мерск Хангчжоу" (Mаеrsk Hangzhou), плаващ в южната част на Червено море, е подал сигнал, че е бил ударен от ракета, съобщиха от американското Централно командванеава в пост в социалната мрежа "Екс".

Корабът, който е собственост на датската компания "Мерск" и който плава под флага на Сингапур, е поискал помощ и два американски кораба в Червено море - "Грейвли" и "Лабун", са откликнали на призива.

Докато те са се намесвали, по тях са били изстреляни две противокорабни ракети от контролирани от йеменските бунтовници хуси райони на Йемен. Ракетите са били свалени от единия от двата американски кораба.

А атакуваният от хусите търговски плавателен съд не е изваден от строя, може да продължи плаването си и на борда му няма пострадали хора.

Това е 23-ата незаконна атака на хусите срещу международното корабоплаване от 19 ноември досега, се казва в поста на Централното командване.

По-рано британската агенция за морски търговски операции съобщи за инцидент с кораб в Червено море, на 50 мили от град Ходейда в Йемен, припомня Ройтерс.

В този случай капитан на кораб съобщи за силен взрив и светкавица на левия борд на плавателния съд, пояснява Агенцията на Обединеното кралство за морски търговски операции. Корабът продължи към следващото възможно пристанище за спиране.

Властите провеждат разследване, а на корабите се препоръчва да преминават с повишено внимание през района.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, които контролират голяма част от Йемен, включително столицата Сана, засилиха атаките срещу кораби в Червено море в знак на протест срещу действията на Израел в Газа. Няколко корабни компании преустановиха плаването в Червено море в отговор на нападенията, като вместо това предприеха по-дългото пътуване около Африка.

Хусите се заканиха да продължат атаките си, докато Израел не прекрати конфликта в Газа и предупредиха, че ще атакуват американски военни кораби в района, ако те самите бъдат взети под прицел.