Федералната агенция за биомедицинска помощ (ФМБА) в Русия е патентовала лекарството "Лейтрагин", което може да предотврати или смекчи усложненията след заразяване с новия коронавирус, съобщава агенцията.

"Това е първият и единствен досега в света агонист на делта-опиоидните рецептори, който навлезе в практическата медицина", се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Учени от ФМБА откриха, че лекарството, тествано под оригиналното име "Даларгин", активно влияе върху заздравяването и регенерацията на тъканите.

Веществата от този клас, включени в препарата, участват активно в организирането на имунния отговор, а също така са в състояние да предотвратят или смекчат "цитокинова буря" - масивно освобождаване на провъзпалителни вещества, което води до развитие на тежки респираторни и общи системни нарушения при пациенти с коронавирусна инфекция.

В края на юли Владимир Путин инструктира правителството и фармацевтичните компании да осигурят надеждни доставки на лекарства за COVID-19 на вътрешния пазар.

Президентът подчерта, че "имаме" лекарства, които са доказали своята ефективност, производството им е установено, необходимо е само да се осигури необходимия обем.