Руската прокуратура официално обвини основателя на частния инвестиоционен фонд Беринг восток (Bering Vostok) Майкъл Калви в измама. Това съобщи днес адвокатът му Дмитрий Клеточкин, цитиран от световните агенции и БТА.

Американският гражданин Калви и още няколко високопоставени директори на фонда бяха арестувани миналата седмица по подозрения в измама на инвеститорите в банка Восточний. Те отхвърлят обвиненията и твърдят, че делото се използва за оказване на натиск в бизнес спор.

Основателят и директор на инвестиционния Фонд, който работи в Русия от над 20 години, бе арестуван в петък, след това задържан под стража в очакване на процес за измама, в които са замесени още петима, уточни Франс прес.

Обвиняемите, сред които са четирима служители на Беринг восток, са заподозрени в измами на стойност 2,5 милиарда рубли или близо 33 милиона евро при сегашен курс.

Сред тях е французинът Филип Делпал, който в Беринг восток е отговарял за инвестициите във финансовия сектор.

Случаят е поредният в дългия списък на съдебни преследвания срещу ръководители на компании в Русия. В много от случаите има подозрения, че те са подхранени от желание за уреждане на търговски, та дори и на политически сметки, но рядко са насочвани към чужденци.

Казусът с Беринг восток предизвика остри реакции в икономическите среди, където Беринг восток е уважаван инвестиционен фонд. Освен това той предизвика опасения, свързани с бизнес климата в Русия, който и без това, според редица експерти, е влошен от корупцията и липсата на независимо правосъдие.

Без поименно да назовава този случа, президентът Владимир Путин призова силите на реда да не възпрепятстват "свободата да предприемачеството" и да ограничат максимално задържанията заради икономически престъпления.

"Честните компании не бива да се чувстват непрекъснато заплашени", отсече Путин.

"Ние нямаме никакво съмнение, че истината ще излезе наяве в края на разследването", посочи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Посолството на САЩ в Москва е поискало днес Русия да разреши достъп на американски официални представител до инвеститора Калви, за да може да му се осигури помощ, след като той бе задържан по подозрение във финансови измами, предаде ДПА.

"Седем дни след задържането му посолството на САЩ все още не е получило разрешение от руските власти американският гражданин Майкъл Калви да бъде посетен", се посочва в комюнике на посолството.

Задължение на Русия, според двустранната консулска конвенция, е да осигури достъп в срок от четири дни, се допълва в заявлението на американското посолство.