Московски съд нареди американският инвеститор Майкъл Калви, заподозрян в измама, да остане в ареста два месеца, предаде Асшиейтед прес, цитирана от БТА.

Калви, основател и старши партньор в инвестиционния фонд Беринг восток (Baring Vostok), бе задържан в петък сутринта заедно с още двама мениджъри. Според прокуратурата той е заподозрян в присвояване на 2,5 млрд. рубли (37 млн. д.) от банка Восточний, в която Беринг восток има контролен дял.

Самата банка Восточний заяви, че сътрудничи на властите и се надява загубите, които е понесла като част от сделка с акции, да й бъдат възстановени.

При явяването си пред съда днес Калви заяви, че обвиненията срещу него вероятно са свързани с арбитражно дело, започнато от Беринг восток срещу някои акционери на Восточний. Неговият адвокат каза пред съда, че наказателното дело срещу клиента му е било използвано като средство да му се окаже натиск. 

Защитата на Калви помоли той да бъде пуснат под гаранция от 5 млн. рубли или под домашен арест.

Калви от години работи в Русия и инвестира силно в технологичния сектор на страната, включително в онлайн търсачката Яндекс.