Високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски отхвърли днес руските твърдения, че Киев е опитал атака с дрон на Запорожката атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. Дейността на най-голямата АЕЦ в Европа, която е в Запорожка област, близо до фронтовата линия, към момента е замразена, като комплексът се намира под руски контрол, допълва БТА.

Руската държавна агенция РИА Новости се позовава на руските сили за сигурност, без да назовава конкретен източник, за информацията, че Украйна се е опитала да атакува хранилище за отработено ядрено гориво с щурмови дрон, който е бил свален.

"Украйна не е осъществявала никаква атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, не е планирала нещо подобно и не би си го направила дори и на теория", заяви съветникът на Зеленски - Михайло Подоляк.

РИА Новости разпространи снимка на предполагаемо сваления четирироторен дрон (квадрокоптер) и съобщи, че силите за сигурност са дошли до заключението за опита за украинска атака, като са изчислили траекторията му.

По-късно обаче друга държавна агенция на Русия - ТАСС, цитира Ренат Карчаа, съветник на гереналния директор на концерна "Росенергоатом", според когото очевидната цел на дрона е била извън територията на ядрения комплекс.

"Според информацията, с която разполагаме, целта на дрона е била друг важен обект, разположен извън територията на Запорожката АЕЦ", казва Карчаа.

Зеленски: Най-малко трима души бяха убити в руски удар по Запорожие

Най-малко трима души бяха убити в руски удар по украинския град Запорожие, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ. Местните власти говорят за обстрел по жилищен квартал, допълва Франс прес.

"Понастоящем трима души са обявени за мъртви", каза Зеленски в "Телеграм", без да уточнява местоположението на атаката. Той добави, че спасителните операции са в ход.

Зеленски разпространи и видео, показващо повредена църква с пламъци и пушек в двора й, както и друга сграда в пламъци.

Според областният управител Юрий Малашко една църква и магазини в квартала Шевченски в североизточната част на Запорожие са били поразени. "Медиците се грижат за ранените", допълни той и уточни, че прозорците на съседните сгради са счупени от взрива.

"Врагът атакува жилищен квартал", каза от своя страна Анатолий Куртиев, който е начело на общинския съвет на Запорожие. 

Градът се намира на няколко километра от южния фронт и редовно е мишена на руски удари, отбелязва Франс прес.