Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че след едномесечни искания е получила достъп до някои зони в контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Южна Украйна и не е открила никакви експлозиви, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Експертите на МААЕ не са забелязали никакви мини или експлозиви върху покривите на сградите на Трети и Четвърти реактор и в турбинните зали, след като вчера следобед са получили разрешение за достъп", посочи ядреният регулатор на ООН.

На 4 юли Русия и Украйна се обвиниха взаимно в намерение за организиране на атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа. МААЕ многократно е предупреждавала за опасност от катастрофа заради боевете в района.

Малък екип на агенцията, който е разположен в централата, опита да провери достоверността на обвиненията. В седмиците след това той публикува сводки, в които се казваше, че не са открити следи от експлозиви в зоните, до които е получил достъп, с изключение на мини извън периметъра на централата, които не застрашават сигурността ѝ.

На 5 юли МААЕ обяви, че е от изключителна важност да получи достъп до покривите на двата реакторни блока и до част от помещенията на турбинните зали. "С покачването на напрежението и с нарастването на военната активност в района на нашите експерти трябва да бъде дадена възможност да проверят фактите на място" по "независим и обективен" начин, каза тогава генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Ден по-рано украинската армия съобщи, че "според оперативни данни" двата покрива са минирани.

"След многократни искания екипът получи безпрепятствен достъп до покривите на двата реакторни блока и можа да разгледа цялостно и покривите на турбинните зали. Екипът ще продължи да настоява да получи достъп до покривите и на останалите четири енергоблока", се казва в днешното съобщение на МААЕ.

На 4 юли Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, остро разкритикува Рафаел Гроси за начина, по който се справя с деликатната ситуация в окупираната от руските сили атомна централа "Запорожие", предаде ДПА.

Пред украинска телевизия Подоляк заяви, че "този човек е абсолютно неефикасен в ролята си да се справя с рискови фактори", визирайки Рафаел Гроси.

МААЕ има "ясни лостове за влияние" върху Русия, каза той. Според него натискът върху държавната ядрена корпорация "Росатом" би могъл да принуди Русия да се изтегли и да разчисти поставените от руските сили мини. В хода на разговора Подоляк говори за "клоунада" и се обърна към Гроси с израза "този човек".