Украйна е атакувала с дрон помпената станция "Новозибков" на петролопровода "Дружба" в руската Брянска област, съобщи в канала си в Телеграм губернаторът на областта Александър Богомаз, цитиран от ТАСС.

"Въоръжените сили на Украйна атакуваха с помощта на безпилотен летателен апарат петролната помпена станция "Новозибков" на "Транснефт" АД. Няма пострадали", написа губернаторът, цитиран от БТА.

По думите му, оперативните служби работят на място, а за гарантиране на сигурността е изключено електрозахранването в населените места Мамай, Тростан, Дружба, Новское и Дубровка.

"След провеждане на оперативно-следствени действия, електрозахранването ще бъде възстановено", добави Богомаз.

Той заяви, че дронът е атакувал с боеприпаси територията на нефтопровода. Няма пострадали и разрушения при атаката.

Преди десетина дни от компанията "Транснефт" съобщиха, че са открили взривни устройства на територията на същата нефтена помпена станция "Новозибков" на нефтопровода "Дружба" в Брянска област. Тогава също нямаше пострадали, а от фирмата казаха, че станцията не е повредена.

ПС "Новозбиково" на нефтопровода "Дружба" в Брянска област не изпомпва петрол, целта на атаката е била да се убият хора, казаха тогава от фирмата.

По нефтопровода може да се транспортират до 400 хил. барела нефт в денонощие. В случай на повреда на съоръжението, без петрол ще останат Беларус и някои европейски страни.