Руските войски са предотвратили "опит за масирана атака с дронове" в анексирания Крим. Това съобщи руското министерство на отбраната в сводката си за "специалната операция".

По данни на министерството силите за противовъздушна отбрана са свалили шест украински атакуващи дрона, а други четири дрона са били обезвредени с помощта на средства за радиоелектронна борба. Твърди се, че не е имало жертви или разрушения на земята. Други подробности за атаката не се съобщават.

По-рано украински източници съобщиха, че през нощта срещу 1 март в Крим са били чути звуци от експлозии в района на селата Черноморское и Молочное, както и на град Саки.

В периода 27-28 февруари в няколко региона на Русия паднаха безпилотни самолети. По-специално това се случи в Московска област, Адигея и Краснодарския край. Според съобщения в медиите някои от дроновете са носели взривни вещества. От президентската канцелария на Украйна заявиха, че украинските въоръжени сили не са нанасяли удари по обекти на територията на Русия и че свалянето на дроновете е било "вътрешна атака".

Не е взето решение за изтегляне на украинските войски от Бахмут, ВСУ продължават да държат града въпреки интензивните вражески атаки, заяви Сергей Черевати, говорител на Източната група сили, пред Си Ен Ен.

Русия използва в Бахмут опитни "вагнеровци" с опит в сраженията в Сирия, Либия и други горещи точки, но украинската армия удържа позициите си, като не позволява на врага да обкръжи града, заявиха от групировката на ВСУ.

"Противникът извърши 209 обстрела, използвайки артилерия и РСЗО. Бяха проведени 57 атаки и един въздушен удар от страна на противника. Само в района на Бахмут е имало 85 обстрела с всички видове артилерия и 25 сблъсъка непосредствено до града. Нанасяме огромни загуби [на противника]. Това, с което печелим срещу врага в момента, е, че не му позволяваме системно да пробива отбраната ни, не му позволяваме бързо да се прибере в тила, не му позволяваме да обкръжи войските ни", заяви Черевати.

По-рано Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на украински военни, че ситуацията в Бахмут е "много по-лоша, отколкото се съобщава официално".

Военните съобщават, че ситуацията на място се влошава, тъй като руските войски продължават да оказват натиск за превземането на града.

"Ситуацията в Бахмут в момента е много тежка. Тя е много по-лоша, отколкото се съобщава официално. Към официалните съобщения трябва да добавим още една 100-процентова трудност. Във всички посоки. Особено в северната, където орките [руснаците] са напреднали най-много", казва пред изданието анонимен войник.

Снабдяването за украинската група войски в Бахмут зависи от контрола над селището Хромово, което руснаците се опитват да превземат.

"Хромово [селото] е ключът към защитата на града. Когато то бъде превзето, ще остане само един път Бахмут-Константиновка за снабдяване на града. Той вече е под вражески огън и ако врагът го превземе, снабдяването ще бъде невъзможно", каза той.

Въпреки трудностите, военните са мотивирани да защитават града толкова дълго, колкото е необходимо.

"Всички разбираме, че се държим и умираме, за да спечелим време за контранастъпление през пролетта", каза още войникът. - Не можем да предадем всеки град без бой", каза източникът.