Руските военни са изстреляли 32 крилати ракети с въздушно и морско базиране по територията на Украйна през нощта срещу четвъртък, съобщи командването на ВВС на Украйна.

Нанесени са удари с 12 крилати ракети Х-101/X-555 от два стратегически бомбардировача Ту-95МС от района на Каспийско море и 8 крилати ракети "Калибър" са били изстреляни и от фрегата от акваторията на Черно море.

По данни на украинските военни те са успели да унищожат 14 крилати ракети Х-101/Х-555, "Калибър" и две авиационни управляеми ракети X-59. Съобщава се, че някои от крилатите ракети Х-22 са достигнали целите си: ударите са нанесени по обекти от критичната инфраструктура.

Командването на украинските военновъздушни сили подчерта, че в момента Украйна не разполага с огневи средства, способни да унищожат ракетите Х-22.

В същото време безпилотни летателни апарати са извършили атаки по Севастопол. Два са свалени над морето, заяви назначеният от Русия "губернатор" Михаил Развозжаев, а по-късно съобщи, че всички украински дронове са били унищожени над морето и над територията на Крим. В местните социални мрежи съобщиха, че фериботът през залива е блокиран от сутринта и хората ще бъдат извозвани с автобуси.

Опитът на Украйна да си върне Крим ще бъде "червена линия" за Владимир Путин, което може да доведе до "по-широка руска реакция". Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на разговор с група експерти в Zoom, пише "Политико".

Според изданието по време на разговора Блинкън е бил попитан дали САЩ са готови да помогнат на Украйна да реализира целите си по отношение на Крим.

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е заявил, че САЩ "не насърчават активно Украйна да си върне Крим", а решението зависи единствено от Киев. Основният фокус на администрацията е да помогне на Украйна да продължи напред там, където се водят боеве - главно на изток.

Според двама от източниците Блинкън е дал ясно да се разбере, че САЩ не смятат настъплението към Крим за мъдър ход в този момент. Но, както другите участници в дискусията тълкуват думите му, в бъдеще Блинкън "може да бъде по-отворен към потенциална украинска игра за Крим".

Изданието припомня, че съмненията за целесъобразността на войната за полуострова са били изразявани неведнъж от американски политици.

В Крим има голямо количество средства за противовъздушна отбрана, складове за боеприпаси и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни части са в укрепени позиции, простиращи се на стотици километри по поречието на Днепър.

"За украинските сили ще бъде трудно да пробият тези руски линии, дори и с притока на артилерия и бронирани машини от западните донори", пише "Политико".

Експертите свързват искането на Украйна за ракети АТАСМС, поразяващи на 300 км, с плановете за започване на удари по Крим и вече сега за унищожаване на руската логистика в Южна Украйна, където е най-вероятното направление за контраофанзива от страна на ВСУ.

Белият дом обаче отказва да предостави тези ракети, като се позовава на недостиг на такива. Макар че, съдейки по тона на статията в "Политико", това по-скоро се дължи на нежелание да се премине поредната "червена линия", коментират украински медии.