Русия обвини САЩ за инцидента в Сирия, при който руски военни автомобили и хеликоптери обкръжиха американски бронирани коли и това доведе до сблъсък, при който бяха ранени няколко американски войници, предаде Франс прес.

Министерство на отбраната на Русия заяви, че руският военен патрул е действал в отговор на опити на американските военни да блокират движението на руската автоколона, в нарушение на съществуващите споразумения между двете страни, предаде ТАСС.

По данни на ведомството силите на предвожданата от САЩ коалиция са били предварително уведомени за преминаването на колоната автомобили на руската военна полиция.

"Въпреки това, в нарушение на съществуващите договорености, военнослужещите от САЩ направиха опит да блокират руския патрул. В отговор на това военната полиция предприе необходимите мерки за предотвратяване на инцидента", каза министерството.

Съветът за национална сигурност на Белия дом каза в комюнике, че руски военен автомобил е ударил американски и е ранил екипажа в него.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов е обсъдил инцидента, за който стана ясно вчера, в телефонен разговор с генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете към Въоръжените сили на САЩ.