Малък брой американски войници са били ранени "при взаимодействие" с руски сили в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на два официални източника от САЩ, пожелали да запазят анонимност.

Такива контакти между американски и руски военни не са рядкост, но инцидентът подчертава рисковете от пребиваването на войници от двете страни на близко разстояние в Северна Сирия и потенциала за ескалиране на напрежението, отбелязва агенцията.

Американските военни са получили травмите си при сблъсък на автомобили, а не в престрелка, каза един от цитираните източници.

Другият допълни, че инцидентът е станал по-рано тази седмица в Североизточна Сирия и пострадалите американски войници са получили леки наранявания.

На видеозаписи, публикувани в социални мрежи, се вижда как руски военни автомобили, придружени от два хеликоптера, се движат опасно близо до американски брони коли.

Министерството на отбраната и Централното командване на въоръжените сили на САЩ отказаха коментар.

Миналия месец американски военен парашутист загина при преобръщане на автомобил в Източна Сирия, припомня Ройтерс.

Съединените щати намалиха чувствително своя контингент в Сирия, след като групировката "Ислямска държава" бе изтласкана от всички територии в страната, които контролираше. Около 500 американски военни остават в Северна Сирия, като си партнират с местните кюрдски сили, включително в богати на петрол райони.