Русия може да увеличи броя на военните си специалисти във Венецуела, ако Каракас поиска това, съобщи днес пред журналисти директорът на департамента за Латинска Америка в руското външно министерство Александър Шчетинин в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, предаде ТАСС.

"Имаме договори, дейност по техническото обслужване на това, което е било доставено във Венецуела. Всяка дейност изисква определено участие на хора, понякога повече, понякога - по-малко", каза Шчетинин. "Ако се наложи да има повече, ще включим повече (специалисти)".

"Въпросът е изцяло технически, свързан с реализацията на конкретни договори по изпълнение на конкретен обем работа", посочи руският дипломат. "Ако има такава необходимост, ще дойдат тези специалисти, които са нужни. Някои ще си тръгнат, други ще пристигнат".

В края на март във Венецуела пристигнаха два самолета от Русия с руски военен персонал. Както каза по-късно руският външен министър Сергей Лавров, военните, които са във Венецуела, се занимават с ремонт на техника в изпълнение на споразумение за военно-техническо сътрудничество между Москва и Каракас.

Как един пореден туит на Тръмп разбуни духовете

На 3 юни американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че Русия е уведомила САЩ, че е изтеглила "повечето от хората си" във Венецуела.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, каза ден по-късни пред журналисти, че Москва не е влизала в контакт с Тръмп по този въпрос. Той предположи, че Тръмп е почерпил тази информацията от вестникарски съобщения, които Москва вече е отрекла, или от друг източник. Според Песков руските военни специалисти продължават работата си в южноамериканската страна според предварителните планове. Москва държи на ангажимента си да задълбочава сътрудничеството с венецуелското министерство на отбраната и с венецуелските власти като цяло, отбеляза говорителят на Кремъл. 

Твърдението на Тръмп разбуни духовете, защото, ако е вярно, то би означавало значителен неуспех за Мадуро, когото Вашингтон иска да свали от власт, а Москва твърдо подкрепя, отбелязаха агенциите.

Постът на Тръмп в Туитър дойде след статия във в. "Уолстрийт джърнъл", в която се казваше, че руската държавна военна компания Ростек е намалила персонала си във Венецуела до само няколко десетки души. Вестникът се позова на източник, близък до руското военно министерство.

Ростек отговори, че съобщението на вестника многократно е преувеличило броя на руските военни експерти във Венецуела, който остава непроменен от няколко години и че се извършва постоянна ротация на руския технически персонал там за ремонт и обслужване на военната техника.