Днес, в деня в памет на Алфред Нобел и деня на правата на човека в Стокхолм се проведе церемонията по награждаването на нобеловите лауреати.

Русия иска да превърне Украйна в "зависима диктатура" подобно на Беларус, каза днес съпругата на хвърления в затвора беларуски Нобелов лауреат Алес Беляцки на церемонията по връчване на отличията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки>>>

Беляцки, руската правозащитна група "Мемориал" и украинският Център за граждански свободи, спечелиха през октомври тазгодишната Нобелова награда за мир на фона на войната в Украйна.

Приемайки наградата от името на съпруга си на церемония в залата на кметството в Осло, Наталия Пинчук каза, че Беляцки е посветил наградата на "милионите беларуски граждани, които се надигнаха и предприеха действия по улиците и онлайн, за да защитят гражданските си права".

Това подчертава драматичната ситуация и борбата за човешки права в страната, каза Пинчук, добавяйки, че предава думи, казани от съпруга й.

Пунчук съобщи вчера на пресконференция, че след като беше обявено, че Беляцки ще получи тазгодишната Нобелова награда, се е виждала с него само веднъж, през стъклена стена в затвора.

Зная точно каква Украйна би устройвала Русия и Путин - зависима диктатура. Същата като днешен Беларус, където гласът на потиснатите хора е пренебрегван и незачитан", каза днес Пунчук, цитирайки съпруга си.

Беларуската полиция задържа 60-годишния Беляцки и други беларуси през юли миналата година при разправата с опоненти на президента на страната Александър Лукашенко.

Беларуските власти закриха независими медии и правозащитни групи след масовите протести срещу резултатите от президентските избори, които според опозицията са били фалшифицирани.

Беляцки е четвъртият човек, който получава Нобелова награда за мир докато е в затвора, след германеца Карл фон Осиецки през 1935 г., китаеца Лю Сяобо през 2010 г. и лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, която беше под домашен арест, през 1991 г.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде последвана от банкет в кметството, чието меню се пази в най-строга тайна до последната минута. По традиция на 4 декември 300 кг зеленина и 25 000 свежи цветя - карамфили, рози, хризантеми, орхидеи и мимози, бяха доставени в Стокхолм като подарък от италианския град Сан Ремо, където Нобел е прекарал последните си години. Те украсяват залите, в които ще бъдат почетени лауреатите. Декорациите се създават от 15 флористи, които работят върху тях в продължение на четири дни.

Лауреатите тази година са:

Шведският биолог Сванте Пебо спечели Нобеловата награда за физиология и медицина за 2022 г. за своите открития върху генома на изчезнали хоминиди и човешката еволюция.

Наградата за физика беше присъдена на французина Ален Аспе, американеца Джон Клаусър и австриеца Антон Цайлингер за експерименти със заплетени фотони, доказателства за нарушения на неравенствата на Бел и авангардни изследвания в квантовата теория на информацията.

В областта на химията наградата ще получат американците Каролин Бертози и Бари Шарплес, както и датчанинът Мортен Мелдол за развитие на клик химията и биоортогоналната химия.

Нобеловата награда за литература за 2022 г. беше присъдена на френската писателка Ани Ерно "за нейната смелост и хирургическа прецизност, с които разкрива произхода, отчуждението и колективната рамка на личната памет".

Носители на мемориалната награда за икономика "Алфред Нобел" на Шведската централна банка са бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке, както и двамата американски изследователи Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг за изследване на банките и финансовите кризи.

Наградата за мир тази година бе присъдена беларуския адвокат и активист Алес Бяляцки, на руския правозащитен център "Мемориал" (обявен от Москва за чуждестранен агент) и на украинския Център за граждански свободи.

На 11 и 12 декември лауреатите ще посетят Нобеловата фондация, където ще им бъдат върнати медалите и дипломите, които веднага след награждаването във Филхармонията на 10 декември ще бъдат изложени във витрини в кметството за разглеждане от гражданите. По време на посещението се обсъждат детайлите по превеждането на паричната част по сметките на носителите на високото отличие.

Обикновено разходите на Нобеловата фондация за празненствата са 15 млн. крони (около 1,46 млн. щатски долара). Тази сума включва основните разходи като транспорт, провеждане на банкет, настаняване на лауреатите.

Нобеловият концерт и семинарът "Нобеловата седмица - диалог" са финансирани от спонсори.

От 1901 г. насам Нобеловата награда е присъдена общо 615 пъти на 989 ​​лица и организации. Размерът на паричния компонент на наградата във всяка номинация тази година е 10 млн. крони (970 хил. щатски долара).