Русия разполага със сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на спорния анклав Нагорни Карабах, където пети ден продължава въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

В публикувана на сайта на ведомството официална позиция се посочва, че наемниците са от Сирия и Либия, а целта на прехвърлянето им е пряко участие в бойните действия в Нагорни Карабах, предаде БНР.

"Дълбоко сме загрижени от тези процеси, които водят не само до още по-голяма ескалация в зоната на конфликта, но и създават дългосрочна заплаха за всички страни в региона", пише в позицията.

Руското министерство на външните работи призовава заинтересованите държави да не допускат използването на чуждестранни терористи и наемници в конфликта и незабавно да ги изведат от региона.

За първи път официална Москва потвърждава появилата се по-рано информация за участие на чужди наемници в боевете в Нагорни Карабах. Премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Турция в пряка намеса в конфликта. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече тези твърдения провокация.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров покани на среща в Москва колегите си от Армения и Азербайджан, с които да обсъди ситуацията в Нагорни Карабах.

Президентите на Русия и Франция - Владимир Путин и Еманюел Макрон, призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Двамата лидери разговаряха по телефона по инициатива на френската страна, уточни пресслужбата на Кремъл. Те са единодушни, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за решаване на конфликта.

За ситуацията в Беларус след президентските избори руската страна е потвърдила позицията си да не се допускат опити за намеса във вътрешните работи на суверенна държава и натиск върху властите.