Русия и Турция откриха днес съвместен наблюдателен център за спазване на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, което бе договорено в региона миналата година, съобщи днес азербайджанското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Центърът, за чието създаване се договориха Москва и Анкара през ноември, бе официално окрит в Агдамския регион на Азербайджан. В него ще работят до 60 военнослужещи от Турция и Русия.

След шест седмици на военни действия Азербайджан и Армения подписаха с посредничеството на Русия споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, който е международно признат за част от Азербайджан, но е преобладаващо населен от етнически арменци, припомня Ройтерс.

Турция заяви в петък, че в центъра в Карабах ще работят един турски генерал и 38 войници.

"Центърът ще събира, обобщава и проверява информация за спазването на режима на прекратяване на огъня и за действия, извършвани в нарушение на постигнатите договорености. Контролът ще се осъществява с помощта на безпилотни летателни апарати, а също така и с оценка на данни, получени от други източници", заяви днес руското външно министерство, предаде ТАСС.

В тържествената церемония по откриване на руско-турския център участваха азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов, заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин и заместник-министърът на отбраната на Турция Юнус Емре Караосманоглу.