Русия и Китай провеждат съвместни военноморски учения в Източнокитайско море, предават Асошиейтед прес и БТА. Маневрите са част от поредицата от учения, които са индикация за нарастващото сътрудничество на Русия и Китай в сферата на отбраната, отбелязва новинарската агенция.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в ученията, които започнаха в сряда, участват ракетният крайцер "Варяг", ескадреният миноносец "Маршал Шапошников" и две корвети от Тихоокеанския флот на Русия. Китай е представен от два разрушителя, дизелова подводница и още няколко кораба.

Според Москва в ученията, които ще траят една седмица, участват също руски и китайски самолети. Ученията ще включват стрелби и учения за водене на бой с подводници.

"Основната цел на ученията е да бъде засилено военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република и да бъдат съхранявани мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион", заяви руското министерство.

Същевременно външното министерство на Северна Корея отхвърли твърденията, че КНДР доставя боеприпаси на Русия и ги окачестви като "безпочвени", предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

По-рано японски медии съобщиха, че миналия месец Северна Корея посредством влак е доставила на Русия боеприпаси, включително и артилерийски снаряди. Белият дом заяви вчера, че КНДР е доставила оръжия на руска частна военна компания "Вагнер".

"Неверните съобщения на японски медии, че КНДР доставя боеприпаси на Русия са абсурдни и не заслужават коментар или тълкуване", се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, цитирано от КЦТА.

Твърденията, че Северна Корея е доставила оръжия бяха отхвърлени и от ръководителя на военната компания Евгений Пригожин.

"Всички знаят, че Северна Корея отдавна не доставя оръжия на Русия", заяви Пригожин.