На фона на продължаващата война в Украйна Русия ще проведе военни учения заедно с Китай в Източнокитайско море, а едновременно с това стартират и учения на съвместната групировка в Беларус, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия, воден от ракетния крайцер "Варяг", излезе в открито море от Владивосток за участие в руско-китайските военноморски учения "Морско взаимодействие", които ще се проведат от 21 до 27 декември във водите на Източнокитайско море.

Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че основната цел на учението е "да се засили военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република и да се поддържат мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион".

Руският флот ще бъде представен на ученията от флагмана на Тихоокеанския флот, ракетния крайцер "Варяг", фрегатата "Маршал Шапошников", корветите от проект 20380 "Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов" и "Совершенний".

Същевременно бе съобщено, че руските военни, които пристигнаха в Беларус в рамките на създаването на регионална военна групировка, ще проведат батальонни тактически учения.

След това командването ще даде "окончателна оценка на бойните способности и бойната готовност на подразделенията. Руското министерство на отбраната съобщава, че военните "продължават курса на интензивна бойна подготовка" на полигоните в Беларус.

"Ученията на подразделенията на Западния военен окръг се провеждат през деня и нощта", съобщава руското военно ведомство.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи за тренировки на танкисти, артилеристи, комуникационни подразделения, специалисти по радиоелектронна борба, инженери и медицински екип от специалните сили на Западния военен окръг на полигоните в Беларус.

Валерий Ревенко, началник на отдела за международно военно сътрудничество в беларуското министерство на отбраната, заяви през октомври, че регионалната групировка на войските в Беларус ще включва почти девет хиляди души от Русия.

На срещата си с руския министър на отбраната Сергей Шойгу на 3 декември Александър Лукашенко заяви: "Тук никой не се дели: ние сме като единна групировка, днес се готвим като единна армия. Всички около нас знаят за това. Не сме го крили".

Публичните изяви на Путин и Шойгу на събития, свързани със "специалната операция", може да са показателни за подготовката на нова фаза на войната, смятат експерти от американския Институт за изследване на войната.

По-рано руският президент взе участие в многочасова среща с военните по въпросите на Украйна. А руският министър на отбраната Шойгу заяви, че е посетил зоната на бойните действия.

Това "може да означава, че Русия се готви за нова офанзива срещу Украйна през следващите месеци", се казва в доклада на Института от тази сутрин. Планираната за днес среща на Путин с президента на Беларус Александър Лукашенко вероятно също ще бъде "опит за създаване на информационни условия за нова фаза на войната".

Междувременно способността на Русия да провежда такива операции остава под въпрос.

"Личният състав, който Русия формира от мобилизирани резервисти и от ежегодния есенен цикъл на наборна военна служба, няма да бъде достатъчно подготвен за провеждане на бързи и ефективни механизирани маневри", пишат експертите.

Освен това според тях Русия трябва да се справи с проблемите със снабдяването на силите, които вече воюват в Украйна, и които "едва ли ще бъдат решени навреме, за да се оборудват нови големи сили за настъпателни операции тази зима".

"Въпреки това Путин може да нареди възобновяването на широкомащабни настъпателни операции тази зима, но е важно да не се надценяват вероятните възможности на руските или комбинираните руско-беларуски сили да ги проведат успешно", пише Институтът.

Тази гледна точка напълно съвпада с това, което твърдят в Киев. 

"В рамките на тези разговори ще бъде обсъдена по-нататъшната агресия срещу Украйна и по-широкото ангажиране на беларуските въоръжени сили в операцията срещу Украйна", заяви Сергий Наев, началник на Обединения оперативен щаб на украинските въоръжени сили.

Главнокомандващият на украинските сили генерал Валерий Залужни заяви миналата седмица пред изданието "Икономист", че Русия подготвя нова войска от 200 хиляди души за голяма офанзива, която може да започне или през януари, или през пролетта.