Русия и Китай приключиха съвместните си военни учения в Японско море, съобщи руското министерство на отбраната в контекста на силно напрежение със западните страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двете страни, които искат да възпрат т.нар. от тях американска хегемония, се сближиха във военната сфера от началото на руското военно настъпление в Украйна, което Пекин отказва да осъди. За да засилят координацията си, Китай и Русия организираха през последните месеци няколко военни учения, отбеляза АФП.

"Съвместните руско-китайски военноморски учения "Север/Взаимодействие-2023" приключиха в Японско море. "Военните моряци на двете страни отблъснаха атака по въздуха на условния враг. Нападение на военни кораби от различни посоки беше симулирано от самолети за борба с подводници и изтребители на военноморската авиация на Тихоокеанския флот и Народноосвободителната армия на Китай", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС

"Друга задача, която беше изпълнена в рамките на учението, беше да се нанесе удар по крайбрежна цел с управляеми ракетни оръжия с морско базиране", се казва още в съобщението.