Кремъл заяви днес, че Хага не е представила никакви доказателства в подкрепа на обвиненията, че руски шпиони са се опитали да пробият през април компютърните системи на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори с "не" на журналистически въпрос дали представените от Холандия вещи, включително дипломатическите паспорти, използвани от четиримата предполагаеми агенти на руското военно разузнаване, са доказателства. Хага изгони четиримата руснаци.

"Има обичайни канали за работа... Нека предадат документите, доказателствата и информациите по тези канали и ние сме готови да ги прегледаме. Нямаме намерение да обсъждаме такива теми чрез медиите", добави той.

Това е първата реакция на Кремъл, откакто Хага обвини миналата седмица Москва в извършване на кибератаки, след което още няколко държави сториха същото.

Междувременно посланичката на Холандия в Москва Рене Джоунс-Бос е била повикана на разговор днес в руското външно министерство по повод започналата в Хага "кампания за дезинформация, свързана с Русия". Това съобщи ТАСС  по информация от дипломатическото ведомство.

"Във връзка с кампанията за дезинформация, организирана в Хага, в понеделник във външното министерство ще бъде извикана посланичката на Холандия", се казва в съобщение на министерството.

Реакция по темата имаше и от страна на външния министър Сергей Лавров. На общата си пресконференция в Москва с италианския си колега Енцо Моаверо той нарече "недоразумение" ареста и експулсирането на руснаците. "Не е имало нищо тайно в пътуването на нашите специалисти в Холандия. Това е било рутинно пътуване", заяви той.