Холандия е осуетила руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи министърката на отбраната Анк Бейлевелд, цитирана от Ройтерс и БТА. Четирима служители на руското разузнаване бяха прогонени незабавно от Холандия, добави министърката.

На пресконференция в Хага, където е и централата на ОЗХО, министър Бейлевелд призова Русия да прекрати кибердейностите си, целящи да подкопават западните демокрации. Тази кибероперация срещу ОЗХО е неприемлива. Като разкриваме това действие н аруснаците, изпращаме ясно послание. Русия трябва да спре това, категорична е Бейлевелд, цитирана и от Би Би Си.

Според нея кибератаките са били извършени през април от Главното разузнавателно управление (ГРУ). Освен срещу ОЗХО са организирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс" през 2014 година, които също са осуетени, предаде Асошиейтед прес.

 "Ние знаехме за интереса на руските разузнавателни служби към това разследване и взехме съответни мерки", подчерта тя, уверявайки, че "запазваме висока степен на бдителност".

Лаптоп, принадлежащ на един от четиримата изгонени служители, е бил свързан с Бразилия, Швейцария и Малайзия. Съдържащи се в него данни са се отнасяли до разследването на катастрофата на полет МН17 на Малейжа еърлайнс, който беше свален от ракета над Източна Украйна, подчерта министърката на отбраната, цитирана от Франс прес.

"Всеки инцидент, при който се нарушава целостта на международните организации, е неприемлив", подчерта Бейлевелд. "Затова повикахме руския посланик, за да му напомним за това", добави министърката, цитирана в съобщение на холандското правителство. Холандия споделя загрижеността на други международни партньори по отношение на вредите от действията на ГРУ. Хага подкрепя заключението, представено днес от Обединеното кралство, че кибероперациите на ГРУ, като горепосочената, подкопават международния правово ред.

По-рано Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации. Британският Национален център за киберсигурност представи Главното управление (преди ГРУ) като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта. 

Русия определи обвиненията като "дяволски коктейл" от твърдения.