Всички чуждестранни наемници трябва да бъдат изведени от територията на Нагорни Карабах, а Баку и Ереван трябва да съдействат за този процес. Това се посочва в публикувано днес съвместно изявление на ръководителите на делегациите на Русия, Франция и САЩ, които са съпредседатели на Минската група на ОССЕ за уреждане на карабахската криза, съобщи ТАСС.

"Съпредседателите на Минската група изискват пълно и незабавно извеждане на всички чуждестранни наемници от района и призовават всички страни да съдействат за това изтегляне", подчертават в изявлението си руският външен министър Сергей Лавров, френският му колега Жан-Ив Льо Дриан и първият заместник-държавен секретар на САЩ Стивън Бигън.

В изявлението се посочва също, че Армения и Азербайджан трябва да използват сключеното под егидата на Русия примирие за постигане на надеждно и дългосрочно мирно споразумение.

Минската група на ОССЕ е създадена през 1992 г., за да насърчи мирно, дипломатическо разрешаване на конфликта между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах.

По време на последната война в района Франция и Русия изразиха подозренията, че Баку получава в конфликта засилена помощ от Турция, по-специално военни експерти и турски сирийски наемници. Турция и Азербайджан отхвърлиха тези обвинения.