Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи на президента Владимир Путин на излъчвано по телевизията заседание, че доставката на зенитно-ракетни комплекси С-300 на Сирия е завършена, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Русия е доставила четири комплекса С-300 с радари и поддържащи превозни средства. По думите му ще са нужни три месеца да бъдат обучени сирийците да боравят с новото въоръжение.

Шойгу добави, че интеграцията на руската и сирийската ПВО в единна система в Сирия ще е завършена до 20 октомври.

Русия съобщи миналия месец, че ще достави комплексите С-300 на Сирия, след като сирийската ПВО свали погрешка руски разузнавателен самолет при стрелба по израелски изтребители, които бяха нанесли въздушен удар на сирийска територия. Русия обвини Израел за смъртта на 15-членния екипаж на самолета Ил-20, който според нея бил използван като щит от израелските пилоти, за да се прикрият от стрелбата на сирийската ПВО.

Снабдяването на режима на Башар Асад с тези зенитни установки обезпокои силно Израел и САЩ. Преди дни израелският премиер призна, че за последните три години израелската авиация е нанесла около 200 удара по иранските части в Сирия, които се сражават на страната на правителствената армия.

Новите ракетни установки са реална заплаха за самолетите, навлизащи във въздушното пространство на арабската страна.

Москва успокои Израел, че С-300 са само за отбрана и не представляват заплаха за сигурността на еврейската държава.