Експулсирането и обвинения на Прага предизвикаха най-сериозната конфронтация с Русия от края на комунистическата епоха през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

Посланикът на Чехия в Москва Витезслав Пивонка е извикан в министерството на външните работи на Русия, съобщи за ТАСС информиран източник.

Русия заклейми днес като "провокация" експулсирането на 18 руски дипломати от Чешката република, която ги обвинява в шпионаж. Федерацията обеща "ответни мерки" в разгара на напрежението между Москва и Запада, предаде Франс прес.

"Изразяваме решителен протест пред чешките власти. Ще вземем ответни мерки, които ще накарат авторите на тази провокация да осъзнаят изцяло отговорността за това, че рушат основите на нормалното развитие на отношенията между страните ни", се казва в комюнике на руското външно министерство, цитирано от АФП и ТАСС.

Наричайки решението на Прага "безпрецедентно", Москва критикува "голословните" и "абсурдни" обвинения срещу нейните дипломати.

"Тази враждебна стъпка се вписва в продължаващата поредица антируски действия, предприети от Чешката република през последните години. Няма как да не се види тук и американска следа. В стремеж да угодят на САЩ на фона на неотдавнашните американски санкции спрямо Русия чешките власти дори надминаха в тази област отвъдокеанските си стопани", заявява руската дипломация.

Руската агенция Интерфакс цитира Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международните въпроси в горната камара на руския парламент, който вчера определи твърденията на Прага като абсурдни и заяви, че отговорът на Русия трябва да е равностоен. А говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова каза пред руски медии: "Прага много добре знае какво следва след такива фокуси".

Прага увери вчера, че разполага с "неопровержими доказателства", според които агенти на руското военно разузнаване ГРУ са замесени в експлозиите в чешки военен склад в село Върбетице през 2014 г., при които загинаха двама души. Отделно от това чешката полиция съобщи, че издирва двама души с руски паспорти, предполагаемо свързани с експлозиите. Според съобщението те носят същите имена като заподозрените в опита за отравяне с "Новичок" на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. 

Председателят на Сената Милош Вистърчил каза днес на пресконференция, че ако се докаже, че Русия стои зад експлозиите, това ще бъде "акт на държавен тероризъм", съобщи Ройтерс.

Правителството на Чехия ще разсекрети доклада за съпричастността на руските спецслужби към събитията във Върбетице, за да може обществеността да се запознае с подробностите, цитира ТАСС днешно изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш. По думите му в доклада на чешкото контраразузнаване се съдържат доказателства за намесата офицери от две руски разузнавателни организации - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

ТАСС цитира и публикация в пражкият вестник "Лидове новини", според който чешките спецслужби смятат, че издирваните руски граждани и агенти на ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов са пребивавали на 15 октомври 2014 г. в склада за муниции, а на следващия ден там е станала експлозията. Присъствието им се потвърждавало от кадри на камерите за видеонаблюдение. Според вестника двамата руснаци са участвали в покушението с "новичок" срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.

"Чехия е информирала съюзниците си в НАТО и ЕС за предполагаемото участие на Русия в експлозията в чешки склад за боеприпаси и ще обсъди въпроса на срещата на външните министри от ЕС в понеделник", съобщи днес в Туитър и.д. външен министър Ян Хамачек, цитиран от Ройтерс. От Европейската комисия потвърдиха думите на Хамачек, че случаят ще бъде тема на видеоконферентната среща на първите дипломати утре.

Полша изцяло подкрепя решението на Чехия да изгони 18 руски дипломати по подозрение, че руските разузнавателни служби са замесени в експлозия в чешки склад за боеприпаси през 2014 г., обяви днес в "Туитър" външното министерство във Варшава.

"Солидарността на съюзниците и бързите действия ни правят силни. Полша изцяло подкрепя решението за експулсирането на руските дипломати, замесени в експлозията в склад за муниции през 2014 г.", се казва в съобщението.