Освен това до края на годината в региона ще бъдат разположени и 2 000 единици военна техника, каза още Шойгу предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Военната и политическа ситуация по западните граници остава нестабилна", заяви руският министър на отбраната на заседание с участието на високопоставени представители на оглавяваното от него ведомство, предаде ДПА.

"САЩ и други страни от НАТО продължават да увеличават военния си потенциал, предимно в страни в съседство с Русия", допълни той.

Русия отдавна смята разширяването на НАТО на изток като заплаха за националната си сигурност. В същото време страни от НАТО поискаха по-голяма защита от Алианса, след като Русия окупира и анексира част от съседна Украйна преди две години.

НАТО продължава да модернизира военни обекти в Източна Европа, подчерта Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Продължава се работата по модернизиране и привеждане в съответствие със стандартите на Алианса на редица военни обекти на територията на Полша, Румъния, България и Балтийските страни", заяви той на заседанието.

"Особено безпокойство предизвиква разполагането на елементи от системата за противоракетна отбрана на САЩ в Източна Европа", подчерта руският министър на отбраната.

Той напомни, че на 12 май в Румъния е започнал работа комплекс "Иджис" от системата за противоракетна отбрана. Съоръженията на този комплекс обаче могат да се използват и за разполагане на крилати ракети "Томахок". Подобен обект се строи и в Полша, заяви Шойгу.

НАТО е разположила в Източна Европа около 1200 единици военна техника, включително над 30 бойни самолета. Алиансът има и над 1000 военнослужещи в региона, посочи руският министър на отбраната.

"Не изключваме, че след срещата на високо равнище на НАТО във Варшава мащабите на военното присъствие и активността на въоръжените сили на алианса в близост до руските граници може да нараснат значително", подчерта Шойгу на заседанието.