Главният конструктор на системата Сергей Боев съобщи пред РИА Новости, че е взето решение да не се възстановява изоставената и неподдържана от украинците система "Днепър", а на нейно място са се построи най-новата "Воронеж СМ".

"Днепър" е наследена от СССР радиолокационна система за ранно предупреждение за изстреляни към територията на СССР вражески ракети. Тя е морално и технически остаряла, проектирана през петдесетте години на миналия век.

След разпадането на СССР в противоракетната отбрана на Русия зейнаха големи "дупки", тъй като важни нейни части останаха зад границите й.

Неотдавна президентът Путин заяви, че повечето от тези празнини са запълнени, а с изграждането на РЛС в Крим ще бъде закрита и последната "дупка" в системата за противоракетна отбрана, тази на югозападния фланг откъм Румъния и България.

По думите на конструктора, "Воронеж" е перспективна станция от най-ново поколение.

Буквите след наименованието обозначават диапазона на дължина на вълната, който се използва за откриване на целите; М означава метров; ДМ - дециметров, а СМ - че радарът работи с помощта на вълни със сантиметрова дължина.

Радарите са с най-малка дистанция на откриване на целите, но затова пък дават възможно най-пълната информация за откритите обекти.

Военният експерт Алексей Леонов заяви по-рано пред радио "Спутник", че САЩ много "болезнено реагират" на разработките на сантиметровите радари-компоненти на руската система за ПРО.

По думите на експерта, изграждането на подобна станция в Крим рязко ще увеличи възможностите на руската ПРО, както като ранно откриване на целите, буквално секунди след изстрелването им от шахтите или съдовете, така  и впоследствие като евентуални цели и качества на бойните им глави.

Според Леонов, с помощта на тези най-нови РЛС, "невидимите" ракети на американците престават да бъдат невидими и това прави вложените в тези разработки десетки милиарди долари буквално "хвърлени на вятъра".

Трябва да се отбележи, че тези станции са само части от цялостна система, която включва десетки станции с наземно и космическо базиране, а отделно около Москва и т. нар. Централен промишлен Район, Русия има ешелонирана вътрешна система за ПРО "ДОН-2Н", която, както твърдят те, е без аналог в света.
.
В Калининградка област и в Беларус руснаците имат и РЛС "Контейнер" с далечина на откриване на целите от 3000 километра, практически покриваща Европа и част от Източния Атлантик.

Доколко подобни изказвания и от двете страни са пиар и доколко - истина, не можем да знаем със сигурност, но използването на Крим като форпост на руската противоракетна отбрана вече се превръща във факт.