Сергей Шойгу и Чък Хейгъл са обсъдили по телефона кризата в Украйна, като американският министър е поискал Русия да разясни намеренията си в Източна Украйна. Шойгу е уверил отново Хейгъл, че руски сили няма да нахлуват.

В разговора с Хейгъл Шойгу "решително опроверга неоснователните твърдения за присъствие на украинска територия на руски диверсионно-разузнавателни групи, които, както се твърди, дестабилизират ситуацията в югоизточните региони", съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

Руският министър обаче е подчертал, че е имало безпрецедентно увеличение на военната активност на САЩ и НАТО близо до границите на Русия. Затова перспективата за тежки военни действия срещу цивилното население в Украйна принудила Москва да обяви началото на мащабните военни учения по границата.

Сега обаче руските войски са върнати по местата си на постоянна дислокация, е уверил Шойгу.

Веднага след като украинските власти заявиха, че не възнамеряват да използват редовните военни части срещу невъоръженото население, руските подразделения бяха върнати по местата на постоянно разполагане”, уточнил той.

Шойгу е призовал американския си колега Чък Хейгъл да помогне да се "успокои реториката", предадоха руски осведомителни агенции, цитирани от Ройтерс.

Според агенциите, Шойгу е заявил на Хейгъл, че Русия е отворена за контакти с всички страни за намаляване на напрежението. Той също така е посочил, че руските сили, които извършваха учения край украинската граница миналата седмица са се върнали на постоянните си позиции, но не е дал подробности, се казва в медийните съобщения. Причината за изтеглянето са уверения от страна на Киев, че украинската армия няма да бъде разгръщана срещу невъоръжени цивилни, предаде ДПА.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама защити предпазливия си подход в своята външна политика. Тя е такава, която "избягва грешки", смята Обама.

"Хората наистина ли смятат, че като по някакъв начин изпратим някакви допълнителни оръжия в Украйна, ще възпрем руската армия?", заяви президентът по повод критики от външнополитически коментатори за подхода му.

"Или е по-вероятно да ги възпрем, като оказваме международен натиск, дипломатическия натиск и икономическия натиск, който оказваме?", добави Обама.

САЩ вчера обявиха нови санкции срещу Русия.