По рано днес Държавната Дума разреши на президента Владимир Путин да изпрати руски войски в Украйна. Той поиска това след молба на Крим за помощ.

Парламентът трябва да поиска главнокомандващият въоръжените сили да обяви обща мобилизация след началото на руската агресия срещу Украйна, заяви Кличко.

Той настоя също за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като в Москва Съветът на федерацията одобри използването на руските сили на територията на Украйна до нормализиране на положението там.

Самият Виталий Кличко обяви преди дни, че ще се кандидатира за президент на Украйна на предстоящите президентски избори.

Кораби на украинския Военноморски флот са напуснали главната база в Севастопол, предаде Униан. „Флагманът „Гетман Сагайдачни” е напуснал базата, на изхода се намира корвета „Тернопол”, останалите кораби на ВМС на Украйна, получили същото нареждане, се намират на рейд на Севастопол и в скоро време ще напуснат базата”, съобщи високопоставен представител на главния щаб на ВМС на Украйна.

По-рано през деня главната база са напуснали всички кораби на бреговата охрана на Украйна. Възможно е те да отпътуват към Одеса.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Орександър Турчинов обвини Русия в открита агресия срещу Украйна. Той призова руския президент Владимир Путин да прекрати незабавно тази агресия и да изтегли руските войски от Крим.

Барак Обама предупреди Русия, че евентуална военна интервенция в Украйна би имала своята "цена".

В много градове на Украйна властта бе завзета от паравоенни руски форминования.

При опитите за щурмуване на министерството на вътрешните работи на Крим са пострадали хора, сред които има и руски граждани. Това заяви председателят на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко, цитирана от РИА Новости.

Украинското знаме, което се издигаше над сградата на Одеската областна администрация, беше свалено и заменено със знамето на Одеска област. На разположеното срещу нея здание на Дома на профсъюзите се появи знаме на град Одеса, до него се развяват флаговете на Русия и Украйна.

Тези смени на знамената станаха след приключването на многохилядния митинг "Народно вече". Участниците в него поискаха Украйна да се преобразува във федерация и руският език да стане втори държавен.

Губернаторът на Одеска област Николай Скорик заяви, че замените на знамената не са били съгласувани с властите. "Това беше направено от представителите на "Народната рада", които сега са тук, без наше съгласие", каза той.

Демонстранти с руски знамена от площад „Свобода” в Харков щурмуваха сградата на Областната държавна администрация, предаде Укринформ. Близо 50 активисти с флаговете на Русия и Харков и с георгиевски лентички са започнали да щурмуват сградата, където по-рано се барикадираха активисти на Евромайдан. От двете страни летят камъни и пръчки, чули са се и няколко експлозии.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим