Сделката обаче няма да мине гладко, а и още не се знае дали желанието на Владимир Путин да всее разкол в НАТО е по-голямо от нежеланието му да предаде на член на Алианса секретна руска военна технология, пише британският „Икономист“.

Военният завод, който произвежда руските зенитни ракетни системи е включен в списъка на попадналите под санкциите на САЩ руски компании. Това застрашава Турция с налагането на санкции заради голямата оръжейна сделка.

Въперки това, Ердоган изглежда твърдо решен да купи С-400 и си има своите съображения за това. На първо място, САЩ препоръчват на партньорите си от Алианса да купят аналогичните техни ракетни системи, известни като „Пейтриът“.

Това вече направиха Германия, Холандия, Гърция и Саудитска Арабия. Но за Турция цената е твърде висока, а и вероятно се опасяват, че американците няма да им предадат цялата секретна технология за производството на системите. И смятат, че от Русия могат да получат цялата технология и лиценз за производство на С-400, поне такива са исканията им към Москва.

Ердоган обаче си оставя отворена вратата към НАТО, заявявайки,че купува само 4 системи С-400, което е крайно недостатъчно, за да се покрие територията на страната. Турски официални лица не отхвърлят възможността в следващите години да бъде закупена и американската ракетна система.

Вероятно турският президент иска руските С-400, за да си гарантира защита от въздуха, след като миналата година по време на неуспешния опит за преврат изтребител Ф-16, управляван от офицери от заговорниците, обстрелва двореца му в Анкара.

Всички тези проблеми внасят несигурност в оръжейната сделка за 2 милиарда долара и ако те не бъдат изчистени, до реална доставка може и да не се състои.