Това се казва в разпространено от нейно име чрез британската полиция, цитирано от Ройтерс и БТА. В него тя подчерта, че никой друг не говори от нейно име или от името на баща й, освен самите тях.

Младата жена допълни, че състоянието на баща й остава сериозно, както и че тя все още страда от последиците от използваното срещу тях нервнопаралитично вещество. 

"Имам достъп до семейството и приятелите си и бях уведомена за своите конкретни лица за свръзка в руското посолство, които учтиво ми предложиха да ми помогнат по всеки възможен за тях начин", посочи Юлия Скрипал. - "Към момента не искам да се възползвам от техните услуги, но ако размисля, знам как да се свържа с тях."

По-рано руското посолство в Лондон заяви, че не му предоставят консулски достъп до 33-годишната Юлия Скрипал. В понеделник тя беше изписана от болницата в Солсбъри, където по думите й била лекувана от хора с богат опит и към нея било проявено любезно отношение.

Юлия заяви, че още не е достатъчно укрепнала здравословно, за да даде интервю за медиите, и допълни, че представените от братовчедка й пред руските медии изказвания не са нито нейни, нито на баща й.

"Благодаря на братовчедка си Виктория за загрижеността й за нас, но моля да не ме посещава, нито да опитва да ме търси за момента", се казва в изявлението.

Въпросната братовчедка заяви преди дни руско токшоу, че Юлия ще поиска политическо убежище във Великобритания.

Руското посолство в Лондон се съмнява, че разпространеното снощи от Скотланд ярд изявление от името на Юлия Скрипал действително е било написано от рускинята, отвърнаха в съобщение на страницата в интернет на дипломатическата мисия.

"Както преди, искаме да бъде удостоверено, че изявлението действително е на Юлия. Съмненията за това са големи", заяви посолството.

То допъли, че е видно, че текстът е съставен по начин да подкрепя официалните изявления на британските власти и едновременно да изключи всякаква възможност за контакт на Юлия Скрипал с външния свят - "с консули, журналисти и роднини".

Нападението предизвика една от най-големите кризи след Студената война в британско-руските отношения. Великобритания обвини Русия, че стои зад нападението с нервнопаралитичното вещество. Западни правителства, включително американското, изгониха над 100 руски дипломати. Русия отхвърли всякакво участие в отравянето и отговори реципрочно на експулсиранията на дипломати.