Месинджърът все още беше достъпен за потребителите в Русия, въпреки усилията на властите да го засегнат, като блокират други услуги. Миналата седмица руските власти наредиха да бъде спрян достъпът до приложението за съобщения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Спорът избухна, след като Телеграм, разработен от руския предприемач Павел Дуров, отказа да предаде на разузнавателните служби ключовете си за кодиране. Руските власти настояват, че имат нужда от тях за предотвратяване на екстремистки нападения, но Телеграм отхвърли искането като нарушаване на поверителността на личния живот.

Шефът на Роскомнадзор Александър Жаров каза в интервю за в. "Известия", че Русия блокира 18 мрежи, използвани от Амазон и Гугъл и предлагащи хостинг на сайтове, които според властите са използвани от Телеграм за заобикаляне на забраната.

Множество руски фирми съобщиха, че техните интернет услуги са спрени заради усилията на Роскомнадзор да блокира мрежите.

Според интернет експерти от понеделник руските власти са блокирали около 16 милиона ай пи адреса, засягайки милиони руски потребители и фирми.
Жаров призна, че властите безрезултатно се опитват да блокират Телеграм и е трябвало да спрат цели мрежи, някои от които имат над половин милион ай пи адреса, използвани от несвързани, "спазващи закона компании".

Ежедневникът "Ведомости" сравни битката на Роскомнадзор срещу Телеграм с война.

Жаров намекна, че Фейсбук може да е следващата мишена на властите, ако откаже да се съобрази с руското законодателство.