Европейският съюз и Русия приеха на среща на върха в Брюксел обща декларация за борба с тероризма, заяви след срещата председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

В този контекст той отново осъди тероризма във всичките му форми и последните терористични актове във Волгоград, и изтъкна практическото сътрудничество между страните от ЕС с Русия за гарантиране на сигурността на зимните олимпийски игри в Сочи.

В документа се казва, че страните възнамеряват да разгледат възможността за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в отговор на престъпленията на терористи и организираната престъпност.

Възнамеряват включително да проучат перспективите за подписване на бъдещо споразумение за сътрудничество, гарантиращо обмена на информация в областта на борбата с тероризма.

Русия и ЕС осъждат всички актове на тероризъм и смятат, че подобни действия не могат да бъдат оправдани при никакви обстоятелства, било то политически, философски, идеологически или други, се посочва в декларацията.

Заявяваме, че сме единни в борбата с тероризма, основаваща се на върховенството на закона и зачитането на правата на човека

Смятаме, че ефективен отпор на тази световна заплаха ще бъде постигнат чрез координирани действия на международната общност под егидата на ООН, се подчертава в документа.

Русия и ЕС констатират, че борбата с тероризма е продължителен процес, изискващ комплексен подход.

В декларацията се изказва безпокойство от разрастването на връзките между глобалния тероризъм и трансграничната организирана престъпност.