Временно се ограничава достъпът на гражданите до определени райони, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

Извънредно положение е обявено в република Марий Ел, Мордовия, Владимирска, Воронежска, Московска, Нижегородска и Рязанска области.
С указ на президента се нарежда в гасенето на пожарите да се включат военнослужещи. На министерствата на отбраната и на извънредните ситуации е наредено да определят какви сили и средства са необходими за ликвидиране на пожарите.

По последни данни общият брой на жертвите на горските пожари в Русия е достигнал 40 души, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
Премиерът Владимир Путин заяви, че в бъдеще всички вертолети, държавна собственост, ще бъдат оборудвани за борба с горските пожари.

„В бъдеще трябва да обърнем внимание на това всички вертолети от държавната авиация, независимо от ведомствата, на които принадлежат, да бъдат оборудвани за борба с горски пожари, а техните екипажи да преминат специална подготовка,” заяви министър-председателят на правителствено заседание, посветено на борбата с огнената стихия. По думите му, в такъв случай „задачата с мобилизирането на необходимата техника ще се решава много по-лесно”.

До момента са установени около 7000 огнища на площ повече от 500 000 хектара в Русия. Най-силно е пострадала Нижегородска област, където в селските райони са изпепелени стотици домове, а близо 3 хиляди жители останаха без покрив.