Той направи това при представянето на стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място", предадоха ДПА и БТА.

"С тази стратегия искаме велико възраждане на Америка, възраждане на доверието, както и възраждане на патриотизма, благоденствието и гордостта", каза Тръмп във Вашингтон при представянето от правителството му на 68-страничния документ, излагащ визията на управляващите по въпросите на сигурността.

Тръмп отново постави ”Америка на първо място” >>

Президентът обяви, че САЩ "отново ще се съревновават" и изреди постигнатото според него през 11-те месеца на управлението си при преследването на американските интереси за сметка на международни споразумения като Парижкото за климата и Транстихоокеанското за търговията, отбелязва ДПА.

В документа се набляга и на ангажимента на САЩ да попречат на Северна Корея да разработва ядрено оръжие, както и на безпокойството на Тръмп от споразумението за иранската ядрена програма, като се иска подобряване на противоракетната отбрана. В стратегията са изложени четири основни стълба на националната сигурност:
  • защита на САЩ от заплахи като тероризъм, наркотрафик и ракетни заплахи;
  • засилване на американското благоденствие;
  • запазване на мира чрез сила, изискваща съчетание от конвенционална военна мощ, киберотбрана и дипломация;
  • разширяване на американското влияние чрез поощряване на демокрацията и развитието.
Тръмп нарече Русия и Китай конкурентни сили, които "се стремят да оспорят американските ценности" и изтъкна още сред предизвикателствата пред САЩ терористичните режими, терористичните и траснационалните престъпни организации.

В стратегията Китай и Русия са определени като "ревизионистични сили" и се посочва, че те "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят света по начин, коренно противоположен на американските интереси и ценности".

"Китай, Русия и други играчи от държавен и недържавен тип признават, че в представата на САЩ за света той често пъти се дели на две - държави, с които са в мир, и такива, с които са във война - при положение че светът всъщност е сцена на непрекъснато съревнование", се казва още в стратегията.

"Нашите противници няма да се борят с нас по нашите правила. Ще повишим конкурентоспособността си, за да посрещнем предизвикателството, за да защитим американските интереси и за да издигнем своите ценности".

Документът, но не и речта на Тръмп, навежда на заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., констатация, която американският президент не приема с охота, отбелязва ДПА.

"Днес играчи като Русия използват информационни средства в опит да подронят легитимността на демокрациите", се казва в него, като се посочва, че САЩ трябва да повишат готовността си за подобни заплахи.

Тръмп отбеляза, че Вашингтон ще работи заедно с Москва и Пекин, когато това обслужва американските интереси, като спомена как САЩ са предоставили на Москва разузнавателни сведения, предотвратили терористична атака в края на миналата седмица.

Терористичен заговор в Русия разкрит с помощ от САЩ >>

В документа, в който обикновено американските президенти излагат своите приоритети за националната сигурност, е премахнат фокусът върху климатичните промени като заплаха за сигурността, поставен при предишния президент Барак Обама. Сега това се заменя от поставяния отдавна от Тръмп въпрос за сигурността на границите и стопанското благополучие.

"Не можем да гарантираме сигурността на страната си, ако не гарантираме сигурността на границите си", каза американският президент, вмъквайки отдавнашния си призив за стена по границата с Мексико, както и за промени в имиграционната политика на САЩ в документ, чийто фокус традиционно е върху отбраната и външната политика.

Тръмп също така обяви икономическата сигурност за част от националната сигурност и за "напълно необходима за американското могъщество и влияние в чужбина".

Министерството на вътрешната сигурност започна да планира изграждането на стена по границата с Мексико, но Конгресът все още не е одобрил разходите за построяването на по-голямата част от нея. Съоръжението беше сред основните предизборни обещания на Тръмп за намаляване на незаконната имиграция и контрабандата.

Икономическата му програма включва намаляване на данъците, дерегулации и отмяна или предоговаряне на съществуващи търговски споразумения.