Радарната система за наблюдение на румънската армия съобщи през изминалата нощ за възможно неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство. Властите обаче прекратиха в 12:00 ч. днес издирването на падналия летящ обект, за който се предполагаше, че е в източния окръг Галац, след като така и не го откриха, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Засеченият сигнал бе по маршрут към град Галац през нощта срещу 30 септември, когато руските сили извършиха нова серия от атаки срещу цели в Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Полковник Йон Кристиян уточни, че след като около 00:15 ч. през нощра диспечерите на инспекторатите за извънредни ситуации на окръзите Браила и Галац са получили информация за неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство, на национално и на местно равнище са били предприети мерки за превенция и интервенция, тоест в окръзите Галац и Тулча е било изпратено съобщение чрез системата за предупреждения RO-ALERT, а на място са били мобилизирани сили от структурите на МВР - полиция, жандармерия, гранична полиция и Инспекторат за извънредни ситуации.

Около 100 служители на МВР са участвали в издирването в район, обхващащ около 10 кв. км, с цел идентифициране на обекта. Сутринта в операцията се е включил и хеликоптер на министерството на националната отбрана.

Не е бил идентифициран никакъв обект обаче, а в 12:00 ч. издирването е било прекратено, съобщи полковник Йон Кристиян. 

В нощта на 29 срещу 30 септември руските сили извършиха нова серия атаки срещу цели в Украйна, информира румънското министерство на отбраната в съобщение, изпратено до агенция Аджерпрес. След като са били засечени групи дронове, насочили се към територията на Украйна в близост до границата с Румъния, министерството е подало сигнал към силите на въздушна полиция, а в 22:38 ч. е информирало Генералния инспекторат за извънредни ситуации за задействане на мерки за предупреждение на населението в окръзите Тулча и Галац, уточняват от министерството.

След като се оттегли от черноморската сделка за износ на зърно в средата на юли, Русия започна да атакува украински пристанища и складове за зърно по река Дунав в района на границата с членката на НАТО Румъния. Части от предполагаемо руски дронове бяха намерени на румънска територия три пъти този месец, припомня агенция Ройтерс.