Румъния загуби сложна битка в съда на ЕС, произлизаща от подкрепена от Унгария кампания в полза на регионалните малцинства - като етническите унгарци в Румъния - за достъп до част от еврофондовете на страната, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Делото се отнася до закон на ЕС, изискващ от Европейската комисия да разгледа идеи от кампании, които съберат 1 милион подписа, въпреки че не е необходимо да предприема действия по тези идеи.

Европейският съд отхвърли в четвъртък обжалване на Румъния, която се опита да отхвърли една такава Инициатива на европейските граждани (ECI), отнасяща се до правата на регионалните малцинства на достъп до пари от ЕС.

Оспорваната ECI, внесена през 2013 г., призовава за "равни възможности за достъп до различни фондове от ЕС" за регионите с "национални, етнически, културни, религиозни или езикови характеристики, които са различни от тези на заобикалящите ги региони", включително региони, които нямат никакви административни правомощия.

Комисията отказа да регистрира инициативата въз основа на това, че нейните предложения излизат извън законодателните правомощия на изпълнителния орган на ЕС. Участниците в кампанията с подкрепата на Унгария обаче в крайна сметка успяха да преобърнат този отказ при обжалване в Съда на ЕС.

Това съдебно решение принуди Комисията частично да регистрира Инициативата на европейските граждани през 2019 г., макар че това не означава, че предложенията й някога ще станат политика на Комисията и още по-малко закони на ЕС.

В отговор Румъния заведе дело срещу регистрацията на инициативата.

В някои окръзи в румънската област Трансилвания етническите унгарци са мнозинство и унгарският премиер Виктор Орган се опитва да си осигури подкрепа сред тях, по-специално като им дава унгарско гражданство, отбелязва агенцията.

В Трансилвания като цяло етническите румънци са мнозинство. Регионът беше отстъпен на Румъния от Унгария съгласно Договора от Трианон през 1920 г. след разпадането на Австро-унгарската империя след Първата световна война.

Общият съд на ЕС - по-ниската инстанция - отхвърли делото на Румъния през 2021 г. Днес Съдът на ЕС отхвърли обжалването на Румъния срещу решението.

Съдът постанови, че частичната регистрация на ECI е оправдана, "за да се насърчи гражданското участие в демократичния живот на Европейския съюз".