Инспектори са открили "дефект" на ядрена подводница HMS Vanguard, която е била в корабостроителницата "Девънпорт" в Плимут за поддръжка, съобщи Би Би Си.

Установено е, че HMS Vanguard има дефект "от работа, извършена в миналото", когато плавателният съд е бил в сух док, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания, като добави, че проблемът е бил "незабавно докладван и отстранен".

Изпълнителите от компанията Babcock заявиха, че проблемът е "огромно разочарование" и че "безопасността остава най-важният ни приоритет". Компанията не е могла да обясни как е допусната грешката.

След ремонта на HMS Vanguard, продължил седем години, са открити болтове, закрепващи изолацията на тръбите с течност, охлаждаща ядрения реактор, които са били залепени със суперлепило, съобщава в. "Сън", позовавайки се на източници от Кралския флот.

Според вестника плоските части на поне седем болта са се откъснали поради прекомерно затягане. Но вместо да съобщят за повредата и да отделят време за подмяната им, работниците решават да ги залепят.

Известно е, че неизправностите са били открити преди реакторът да бъде пуснат на пълна мощност. Военноморските сили също така заявиха, че няма ядрена заплаха, дори ако повредата не е била открита. По случая се провежда разследване.

В отговор на публикацията във в. "Сън" британското министерство на отбраната е заявило, че работата е към своя край и че този проблем е бил установен по време на "рутинна инспекция като част от заключителните етапи на изпитването и пускането в експлоатация на проекта и няма последствия за ядрената безопасност, свързани с установения проблем".

Дългата 492 фута (150 м) HMS Vanguard е пристигнала в "Девънпорт" за поддръжка през 2015 г. и е трябвало да напусне през 2020 г.

HMS Vanguard е водещата лодка от четирите подводници от клас Vanguard, които носят до 16 балистични ракети Trident, които могат да носят множество ядрени бойни глави.

Една от четирите подводници Vanguard винаги е в морето, а друга се поддържа във висока степен на готовност.