Ремонт на ядрена подводница със суперлепило предизвика скандал във Великобритания

Неизправностите са били открити преди реакторът на плавателния съд да бъде пуснат на пълна мощност

Обратно в новината

Коментари - Ремонт на ядрена подводница със суперлепило предизвика скандал във Великобритания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук става въпрос за обвивката на топлоизолацията. Тази обвивка е от мека ламарина. Най-вероятно тези болтчета са самонарезни и са превъртали в ламарината защото който ги е завинтвал е ползвал доста силен гайковерт, от тези на батерии. И за да ги закрепи и да става бързо е ползвал каноколит /супер лепило/. И понеже подобни работи се дават на разни фирми и фирмички, естествено има и конкуренция, та са търсели как да отстранят някоя от фирмите. Иначе физически работата може да е свършена от някой нает временно през агенция, който е гледал да мине деня и да си вземе парите.

Ти си луд бе

Cлед като британският премиер е циганин, какво очаквахте?

Циганин си ти,виж му образованието

Какво ли още лепнато има из подводницата - трябва да я разглобят и да проверят всички части.

Рационализатори бе - лепили елементи на ядрен реактор с "Капчица". Ако такива ще ни правят новите реактори за АЕЦ-а, бЕгай далече бате.

Просрочен ремонт с ЧЕТИРИ ГОДИНИ и надхвърлен бюджет с над 300 милиона паунда. За качеството на ремонта - Кралският флот е притеснен. Да ви изглежда познато?

Това е руска клевета ! Знаем, че на запад такива неща не стават ! И по филмите сме го гледали, колко са старателни, отговорни и високотехнологични ! Затова са богати и най-най-умни ! :D :D

Ами нали такива ни учат на ДЕМОКРАЦИЯ!! Така че кака ДАНКА , направо РЯПА ДА ЯДЕ.. Мамини сладури.

То затова се казва СУПЕР ЛЕПИЛО за да можеш да залепиш болт и той да е по-здрав от нов. Иначе щеха да ползват Канакулит.

Малко отклонение. Цианакрилатното лепило Каноконлит (КАбаиванов-НОваков-КОНстантинов...ЛИТ) е изобретение от 1969 година на професор Кабаиванов от ХТИ. Чисто българско изобретение, което се използва в цял свят вече 50 години.

Не е вярно, че е открито през 1969, открито е още по време на Втората Световна, а се пуска на пазара през 50-те. Естествено не е българско откритие, почетете малко повече

Чета патентите, драги.

Путин е виновен !

Такива работи стават само в тоталитарна Русия и в изостанала България, в такива велики демокрации подоибни случки са напълно изключени !

И тук пълно с ядрени физици

_stankow

>>>изолацията на тръбите с течност, охлаждаща ядрения реактор Не е нужно да си ядрен физик, за да знаеш, че в тази тръба има вибрации, предизвикани от цирулационните помпи. От вибрацията настъпва умора на метала, скъсали са се главите на болтовете. Следва скъсване на тръбата и отсекът на подводницата се изпълва с прегрята пара под налягане 200 атмосфери и температура 400 градуса. И малко така, доста радиоактивна. Екипажът в този отсек загива от мъчителна смърт, подводницата остава без ход.

Тя ще да е била от онези албанските подводници дето се задвижват с ластик.

Ясна е работата, но ми е интересно как инспекторите са разкрили измамата. Да не би дебилите така да са залепили главите, че да си личи омазано всичко в лепило? А онези са скрили белята защото вероятно ги е било страх от наказание или уволнение. Някой е бил прекалено педантичен и е презатягал болтовете докато ги скъса. Неприятно е. Случвало ми се е в миналото и от тогава внимавам никога да не призатягам. Щом е за атомна подводница предполагам е трябвало да ползват динамометричен ключ дори за неотговорни работи. А това все пак е свързано с реактора.

_stankow

Скъсали са се при ремонта. Опитвали са се да ги отвият, за да подменят тръбата. Скъсали са главите и ги е мързяло да вадят стеблата, неприятна работа е, пък и кой знае къде са били завряни ... И са ги залепили. Тръбата естествено е останала неподменена. При приемането от ремонт са проверили с динамометричен ключ дали са затегнати. И главите, естествено са отлетели, лепилото държи само тежестта на главата, но не и усукването. Мърляшка работа. И много опасна !

Ще цитирам възрастен англичанин с над 20 инженерни патента, с когото работех в Катар: "Когато аз учех, ни учеха да мислим с главите си и разчитаха на познанията и трезвата мисъл на хората да не предизвикват инциденти и да се пазят от травми. Днес ние, инженерите, сме принудени да измисляме най-хитроумните способи да предпазим ДЕБИЛИТЕ от упоритото и изобретателно намерение да се самонаранят или убият". Та, те така за Англия-та!

Работниците са били от България ...

Нещо много взе да се говори за самолетоносачи и подводници за ядрено оръжие. Тези малоумници сериозно са решили да изтребят цяля Европа.

Ех……. Това ако беше руска подводница - какви ли коментари щеше да има? Мъка мъка…..

_stankow

Защо "щеше" ? Нали се откри дупка в МКС. Десетки "статии" имаше. И още пишат. А за този инцидент - утре е забравено. И забранено да се пише и говори !

Хубава работа ама английска ;) То и последният им авионосец аха да направи 40 мили на собствен ход и айде на сух док - за ремонт на ремонта ние тези не0либерални екстри ги познаваме отблизо ;) все не0либералната икономика е икономика на Боклука

Тези фирми като споменатата имат сериозен подбор на персонала, но явно в крайна сметка това не работи добре. ДА, прекалено сложния и голям подбор на персонала практически води до попадането на почти случайни хора на изхода. Този дето е приел работата толкова е гледал или пъктолкова е разбирал какво гледа и какво вижда, ама е нает, минал е всичкия подбор на персонал. А индиеца който физически е свършил работата е залепил болтчетата така добре, че няма как да се види. Да, много е вероятно възникналата работа да е взета от разни фирми и фирмички и на края са наели през агенция някой индиец, или вероятно някой от източна европа или африка...

го залепии, после ти не му мислии

Преди няколко години в базата им влизаха хора без пропуск. После уиндоса на голямата лодка не тръгна. После тръгна, ама и водата тръгна да пълни трюмовете. После някак стигнаха до щатите без самолети на борда и пак ремонт.... На британците флота е в плачевно състояние.

Тоест залепили са главите на болтовете, за да не си личи че са скъсани ли?! Случката в понеделник сутринта ли е станала... или са забравили къде са оставили динамотречните ключове, всъщност на тия Babcock нали участвуваха и в строежа на самолетоносача "Кралица Елизабет"... дето протече още на ходовите си изпитания.

С тоз английски матрял - толкоз (както вика Боко). А пък преди 10на години, една руска ракета след старта се обърна и тръгна към земята защото работниците монтирали датчиците за ускорение точно наопаки. И понеже датчиците не искали да влизат наопаки, работницте ги набили с чук.... (нямали са суперлепило навярно). С тоз матрял.... това е (пак Боко).

Да помним беше във саудитска арабия Пейтриът как се връщат ракетите обратно

Когато има вероятност през една резба да премине флуид, преди завиване болтът се намазва или потапя с уплътняващо лепило. То не държи така здраво, както супер лепилата, негова задача е да уплътнява. Но когато са монтирали реактора вместо уплътняващо лепило са използвали супер лепило. Резбата е хванала много, ама наистина много здраво, станало е като заварено и когато са се опитали да отвият болтовете, са скъсали главите. А дали е имало опасност или не, не мога да кажа. Супер лепила не уплътняват. Какво е щяло да премине през резбата не знам.

Не се прави на умен бе тъп 2 и 3 колко прави нимой сметнеш.Флуид тва по тв ли го чу да те е еба в тъпака

тука за завинтвали изолацията поставена върху тръбта, тъй че ще "минава" само температура.

"плоските части на поне седем болта". Колко интелигентно! Балканските профани казваме "главите на болтовете".

Лепило. Аматьори! Ние тука с тел щяхме да го завържем и готово.

Не е тел бе галфон - инженерно влакно се нарича

Смолата е супер

Малиииии, колко тъпи коментари- типично!

Алгоритъм за ремонт: 1. Ако трябва да мърда и мърда или ако не трябва да мърда и не мърда - НЕ ГО ПИПАЙ! 2. Ако трябва да се движи, а не иска - WD40. 3. Ako не трябва да мърда, но се движи - ИЗОЛИРБАНД. Какъв каноконлит са слагали тия? Още малко и сода бикарбонат ще вземат да му сипят.

Имат спрей майтърс мейт. Върши същата работа и е по чисто.

Що не са използвали КАНЦЕЛАРСКО лепило - много е сигурно

Явно навсякъде има кретени! Апропо, англичаните са доказали отдавна че са едни от тежките!

Тате лепеше всичко с тиксо и си беше ОК

След въпросният ремонт вече е супер-подводница

Е, те'тва е ЗАПАДНА технология! Ем от най-западната!

Една от причините русодебилите да ненавиждате западната цивилизация е свръхочакването ви, че там всичко е идеално. Не е, и там има дебили. Просто там всичкоработи много по-добре отколкото в руската джамахирия, на която се кланяте.

Не си прав Кривчо, там не просто "има дебили". Там 99% от населението са съзнателно СЪЗДАДЕНИ дебили, останалия процент са рафинираните мръсници. Неприятното е, че се опитват и тук да наложат модела, с известен успех при това. Да ги ненавиждам? Не, жал ми е за тях.

В Русия има хора от всякакви религии. Но те са коренно население, живеят си заедно от памти века, уважават се, една култура са. В Нанобритания другите религии вече преобладават и това са нови хора с друга култура, хора, които се радват, когато Англия падне на футбол... Що се отнася до кореняците британци, те вече толкова са закърнели, че вече не може от тях да се намери лице, което да води държавата. Търсят си я индиец, я пакистанец.

Пак като не е с тиксо...

Е не става, ше се вижда. Идеята е била да скрият факта, че са скъсали болтовете и са им залепили главите "с плюнка". Което може и да е минало някакви проверки и да се е обадило чак когато се е нагряло нещото, тия "super glue" лепила по за лев на касата в мола и 100 градуса не издържат. Дебилия има навсякъде.

веке е на ~30 годин под водно-повърхностно движещ се кораб - според интернет уикипедия сайтът - галиба е за сериозен повсеместен оглед извършен от неВедомствен достатъчно квалифициран специалист ,или за пенсиониране, а може би болтовете са извън радиацио-съдържащата му част .. умната, живи и здрави

Е нали са го хванали все пак де. Минало е визуална инспекция, като са го тествали по-натам (нагряване и т.н.) и са видели какво е станало. Пияниците дето са свършили тая работа ще ги уволнят ако още са там на работа и толкова...

Супер лепило което да издържа на висока температура. Всичките изпускат при нагряване.

" плоските части на поне седем болта са се откъснали поради прекомерно затягане ' ... Да не би " главите на поне седем болта " да са се откъснали поради прекомерно затягане ?

Точно така! Не е нужно да си непременно техник, но това не е лесно да го сътвориш - плоска част на болта!

туземците-англичани уж са грейт (great: велики т.е.) а виждали ли са - чували ли са за ДИНАМО-МЕТРИЧЕН КЛЮЧ позволяващ прецизно да се види на уреда - фабрично вграден/инсталиран на него - с колко нютона мускулно-упражнена сила бива стяган\разхлабван скрепителния металноСплавен елемент ?!! Или са били преУморени, неДостатъчно отпочиналиИли се касае/отнася просто за неСтандартн/неКачествен\неПроверен материал ... Умната, живи и здрави

Сигурно е имало написана инструкция с колко нютона да се затягат болтовете, ама те не знаели английски.

Или тя била на китайски/пакистански/индийски .....

Ключа се нарича тензометричен ключ (мерещ сили които усукват). Динамометричени ключове няма, поне не за болтове и гайки. Динамометър е това което мери въртящи се оси, а не усукани такива, и слагаш на вала на двигател или колелата на кола и измерваш малко по-различни неща.

Ако ги бяха залепили с туткал 100 години нямаше да мръднат :-)

И кой по точно ще ни пази ??? Какво НАТО ??? Време е за нов съюз !!!!

Нов съюз с кремълската джамахирия дето с една Украйна не можа да се справи му се дощяло на отцепродажния врякалник, ти да видиш. Не се наврещя ей.

Искаш ли да го виддиш

Я кажи какво стана с "ултра модерния" кораб "адмирал Кузнецов"?

Плава. И болтовете са цели. Без лепило.

Така е,супер лепило.Обаче в руслям и това не могат да направят,толкова са т ъ п и.Сега ще гледат как да го откраднат .

Тъпият си ти. А те ще си го купят от Китай, сега. От 1917 г. до 1989 г. СССР като беше зад желязна завеса и изолиран от Запада как се оправяше? Или това е прекалено сложен въпрос за гладкия ти мозък?

...и така се оправи,че накрая се разпадна........чакайки гнилият Запад да се гътне.......Сега май пак натам клоните :))) въоще , само ти казвам - ФРГ/ГДР , Северна срещу Южна Корея и всякакви коментари и спорове са безсмислени. А ако продължаваш да се наемаш , е*ал съм тА с двеста........със чукундури няма смисъл да се спори.

Изсрали са те без грам гънка в мозъка във външния кенеф на дедо ти.

.. Весник 'Сън" жълтата преса на обединеното Кралство ..!!!

Лондон е на един десант живот !!! Всеки би ги превзел ако пожелае имат 7600 човека армия !!!! Британия хахахаха !!!! Една атака бърза там няма кой да се опъне !!!

Един десант като тоя в Киев, даааа. Хитлер не можа да влезе там на него му се дощяло шмульовците от кремълската джамахирия десант да правят.

На всички монентни лепила пише super glue, дори и на най-евтините. Това, че са използвали супер лепило е малко тенденциозно изведено в заглавието. :D :D :D :D :D :D Както се казва, супер, супер, колко да е супер. :D :D :D :D :D :D

"super glue" значи точно това, акрилните лепила по левче опаковката. Точно това са направили, залепили са откъзнатите глави на болтовете за да не личи, че са ги скъсали - което е дебилно и нагло, но никой не е дебилен до степен да очаква така залепени, на практика "с плюнка", главите да имат друга освен декоративна функция.

В една машина ако поне един възел не е ремонтиран с дъвка и тел, не ми я хвали...

Евала, кефите ме! Очаквам следващия път да ги залепите с плюнка. Работете по въпроса!

ААА искаш със плюнка Няма Натурално

От сега нататък, всичката техника от цивилизования свят, ще върви с един тон секундно лепило! Вече са му намерили цаката)))))

Представям си каква е поддръжката на руските подводници дето понякога отиват на дъното за винаги.

Гурльо ЗАВИНАГИ СИ ПИШЕ ТАКА

Като дават танковете да предвидят и секундно лепило в боекомплекта. Задължително!

руската част на МКС преди 2 години я лепиха с китайско лепило от Али Баба. После чебурашките обвиниха американските астронавти че нарочно са пробили летящите Москвич.

левкопласт върши чудеса. Що неща залепихме с него и няма мърдане.

Печен левкопласт се нарича кевлар

5 години я лепат с лепило тая подводница! Едва ли само тия болтове са залепени...

В статията пише 7 години.

Кажете какво лепило са ползвали поне!? Поклон на проверяващите!

Канаконлит

По-вероятно нещо китайско от типа на Капчица :-)))

Чета коментарите... сЪботирал, тЪшак, и т.н. Вижте си правописа, да не мшслите, че в GB и USA е различно? Просто некадърността е навсякъде.

Скъсани болтове при ремонт на супер хай-тек продукт като ядрената подводница? Би трябвало всичко да се затяга по предварително зададен параметър с динамометричен ключ. Тия англичаните, яко са се изложили. Това е недопустимо, даже граничи с абсурда.

С малко плюнка шъ съ лепне по-яко!

Отзаде ли