Длъжностни лица в германската провинция Тюрингия извършват "проверка за съответствие на демократичните стандарти" на политика от партията "Алтернатива за Германия", който в края на миналата седмица спечели местните избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Започната е официална проверка" на крайнодесния политик от "Алтернатива за Германия" Роберт Зеселман, каза вчера пред ДПА вътрешната министърка на Тюрингия Катарина Шенк.

Законът за местните избори в Тюрингия гласи, че не може да бъде избран за участник в местната власт никой, за когото "не може да се гарантира, че той или тя ще се придържа към свободен демократичен режим по смисъла на закона и конституцията".

В случая на Зеселман няма съмнение дали той може да потвърди победата си в Зоненберг, тъй като "Алтернатива за Германия" в Тюрингия е класифицирана от германското вътрешно разузнаване като крайнодясна и екстремистка. Зеселман е първият кандидат на "Алтернатива за Германия", който е избран за лидер на местната власт в страната, като спечели изборите в неделя с 52,8%.

Десетгодишната му партия, която на много германци напомня на нацистката партия, започнала Втората световна война и извършила Холокоста, се изкачва и в националните проучвания на общественото мнение, най-вече в Източна Германия, където се намира и Тюрингия.

Победата му се разглежда като "исторически ниско равнище на германската демокрация", каза представителка на германската агенция за борба с дискриминацията.

"Най-важното е, че много хора в Германия се страхуват, когато партия, която открито се изявява като нехуманна, получи силата да взима решения", каза Ферда Атаман пред ДПА.

Хората с увреждания, мигрантите и куиър и трансджендър хората се страхуват, че "конституционните им права ще бъдат подкопани", добави тя. Основните партии в Германия са отговорни не да подражават на такъв вид политика, а да ѝ се противопоставят, предупреди Атаман, която от миналата година ръководи федералната агенция срещу дискриминацията.

Началникът на разузнаването в Тюрингия Щефан Крамер каза, че той и семейството му ще напуснат Германия незабавно, ако "Алтернатива за Германия" някога участват във федералното правителство.

Той направи изявлението си в интервю за израелския канал "Кан", части от което бяха публикувани предварително вчера. Крамер бе генерален секретар на централния съвет на евреите в Германия в продължение на 15 години.

"Алтернатива за Германия" е парламентарното оръжие на много по-голям заговор, революционен заговор, защото това е дневният им ред, искат да свалят правителството, държавата и цялата система, установена във Федерална република Германия", каза Крамер в интервю, проведено на английски език.

В отговор на въпрос на журналиста дали политикът от "Алтернатива за Германия" Бьорн Хоке е "нацист в костюм", Крамер каза, че той е "крайнодесен екстремист, но това донякъде е същото, само че малко-по учтиво казано". Хоке е лидерът на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия.

Въпреки че "Алтернатива за Германия" се представя силно в проучванията през последните седмици, 90% от гражданите на страната не биха искали канцлерът да бъде от тази партия, посочи ново изследване. Само 11% смятат, че политик от "Алтернатива за Германия" е подходящ за глава на правителството. Мнозинство от 81% смята, че това е лошо за страната, сочи "Ер Те Ел/Ен Те Фау тренд барометър".

Около 80% от участвалите в проучването не мислят, че партията изобщо разполага с подходящ кандидат за канцлер.