В интервю пред Нова Нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк изразява мнението си по горещите теми на дневния ред на България. Г-жа Планк оглавява посолството на Федерална Република Германия от 26 януари 2023 г.

Попитана за политическата обстановка и новото българско правителство посланик Ирене Планк каза, че ротация в Германия досега не е имало, но трудни коалиции вече германците са преживявали. "Ако следите политическите дискусии в Германия, ще установите, че тримата партньори от т.нар. коалиция "светофар", които в момента съставляват правителството, имат големи спорове помежду си по много теми и невинаги са на едно и също мнение. Но това е признак на една зряла демокрация. Ето защо желая на новото българско правителство наистина много успехи. В последните дни чувам - миналата седмица например бях в Стара Загора - и всички мои събеседници ми казваха "Слава Богу, вече имаме редовно правителство!" Според мен това означава, че българските граждани са наясно за тези противоречия между двама или повече коалиционни партньори и че понякога има и спорове, но са много доволни, че има правителство и всички ние му желаем много успехи, защото това наистина е необходимо на страната."

Във връзка с кризите в съдебната система посланик Планк подчерта, че върховенството на правото е носещ стълб на Европейския съюз. "Германия като държава-членка на ЕС следи какво става в България и други държави, в които има такова напрежение , така да се каже. И естествено се интересува много да възтържествува върховенството на правото. Но според мен най-голям интерес от правова държава България имат самите българи. Естествено подкрепяме усилията в тази посока. Според мен съдебната реформа е особено важна. По някои нейни елементи вече има взети решения от новия парламент. Съдебната реформа вярвам има централно място . И когато тя наистина се случи, това няма да е важно само за влизане в Шенген и еврозоната, а и за укрепване на доверието в правовата държава в България. Да. Много е важно. Следим събитията и подкрепяме всичко, което води до повече върховенство на правото."

Германия подкрепя членството на България в Шенген. Посланик Планк припомни казаното от канцлера Шолц още през август миналата година в речта си в Карловия университет.

"Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и трябва да го пазим и развиваме. Това включва и затваряне на съществуващи пропуски. Хърватия, Румъния и България отговарят на всички технически изисквания за пълноправно членство. Ще направя всичко възможно те да станат пълноправни членове", заяви тогава германският канцлер Олаф Шолц.

"Да, смятаме, че България следва да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Някои държави-членки на ЕС трябва все още да бъдат убедени в това, но и за това с удоволствие бихме подкрепили България. Що се касае до Еврозоната, България следва да изпълни така наречените "критерии за конвергенция". Мисля, че към момента процентът на инфлация в България все още продължава да бъде проблем. Но отговорът е, че когато България изпълни критериите за конвергенция - да."

Посланик Планк каза, че силно впечатлена от това колко бързо България успя да стане независима от руския газ и да открие други пътища за доставки. "На 1 октомври присъствах на откриването на интерконектора. После бяха сключени договори с Азербайджан за доставка на газ и втечнен газ и с Гърция и Турция за използване на газовата инфраструктура. Много се впечатлих от това колко добре и колко бързо България успя да компенсира тази липса."