Водещ германски политик остро разкритикува вълната от подкрепа за Реджеп Тайип Ердоган сред многобройната турска диаспора в Германия след вчерашната победа на турския лидер на втория тур на президентските избори в Турция, предаде ДПА.

Министърът на земеделието Джем Йоздемир призова за повратна точка в политиката на Германия към Турция.

"Обратът, който най-накрая, слава Богу, настъпи в отношенията ни с Путин, сега е необходим и в отношенията ни с турския ултранационализъм, необходим е в отношенията ни с фундаментализма", изтъкна Йоздемир.

Преизбирането на Ердоган има конкретни последици за обществото в Германия, отчасти защото много имами, работещи в Германия, са изпратени от турските религиозни власти, каза той.

Германците трябва да говорят за последиците, "ако следващото поколение имами от Турция бъде още по-националистическо, още по-фундаменталистко. Те ще бъдат тези, които ще влияят на децата в Германия", предупреди германският министър.

Йоздемир направи тези си изявления пред журналисти, след като по-рано в "Туитър" министърът отправи остра критика към турската диаспора в Германия, че е помогнала на Ердоган да спечели изборите.

Ердоган спечели с малко на вчерашните избори, но за него са гласували две трети от имащите право на глас около 1,5 млн. турски избиратели в Германия, отбелязва ДПА.